Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

VIDEO/ Mărturii de la Revoluție! Cu lacrimi în ochi și emoție în suflet, Nicoleta Giurcanu a refăcut traseul care i-a ucis copilăria

Există poveşti care ne arată monstruozitatea regimului capabil să-şi tortureze oamenii, doar pentru că s-au visat liberi. Povestea Nicoletei Giurcanu este una dintre ele. Avea doar 14 ani când a fost arestată pe stradă, împreună cu fratele şi cu tatăl ei. Timp de zeci de ore, a îndurat un coşmar din care n-a crezut că va scăpa vie. După 30 de ani, Nicoleta a refăcut traseul care i-a ucis copilăria.

Nicoleta Giurcanu

21 Decembrie 1989. Era aproape miezul nopţii când Nicoleta a fost luată de pe stradă, alături de tatăl şi fratele ei, şi adusă la Secţia 14 Miliţie sub acuzaţia de: prostituţie. Avea doar 14 ani. În garajul secţiei 14 Miliţie ajungeau cei care aveau curajul să-şi imagineze libertatea, ba chiar să o ceară. Ordinul „pe unitate" era clar: nimeni nu se împotriveşte regimului!

O oră şi jumătate au fost bătuţi şi torturaţi de miliţieni. Apoi, cu duba, au ajuns la Jilava. Fortul 13. „Ne băteau şi ne puneau să strigăm libertate! Aţi vrut libertate, mă? Aţi vrut democraţie? Staţi, mă, că vă, dăm noi libertate, vă dăm noi democraţie!”, povestește Nicoleta.

Fortăreaţa, ridicată în secolul al 19-lea, a fost folosită ca temniţă pentru ţăranii arestaţi în timpul Răscoalei, după 1907. Apoi, a devenit un loc de tranzit pentru majoritatea deţinuţilor politici. În decembrie 89, aici au fost închişi protestatarii care scandau împotriva regimului.

În noaptea de 21 decembrie 1989, în Fortul 13, au ajuns aproape 800 de oameni. Mulţi dintre ei au fost bătuţi, interogaţi, anchetaţi sau ţinuţi în lanţuri. Aici, Nicoleta şi fratele ei au fost despărţiţi de tată, apoi au ajuns la Miliţia Capitalei. De acolo, au fost duşi la un Centru de Detenţie pentru minori: Aron Florian numărul cinci. Actualul Cireşarii din Sectorul 2 al Capitalei. În 30 de ani, Nicoleta nu a reuşit niciodată să intre în locul care i-a provocat, de fapt, cele mai mari coşmaruri. Până azi.

Imaginea clădirii îi dă fiori. Emoţiile o dor între pereţii centrului unde a trăit orori de neimaginat. O zi şi-o noapte a stat aici. Şi, dacă n-ar fi fost curajul celor care au rămas în stradă, poate că n-ar mai fi văzut lumina zilei vreodată. Duşuruile reci sau cu apă fiartă, colţul de pâine pe care-l primeau la masă sau patul murdar sunt amintiri care-i revin cu fiecare pas pe care-l face în Centru.

„Aici este dormitorul unde am stat şi unde venea să mă verifice din jumătate în jumătate de oră medicul centrului dacă sunt dezbrăcată, m-a obligat să mă culc în chiloţi şi maieu ca să vină să mă violeze”, își amintește cu greu Nicoleta.

Paradoxal, fostul centru de detenţie şi tortură pentru micii delincvenţi a devenit astăzi un loc unde copiii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi sunt îngrijiţi cu afecţiune. Pentru Nicoleta, însă, nu s-a schimbat nimic.

Nicoleta a fost eliberată pe 23 decembrie 1989. După câţiva ani s-a căsătorit - tot cu un revoluţionar şi, împreună, au doi copii. De 30 de ani, Nicoleta îşi caută torţionarii. Şi nu se va opri până când nu-i va găsi pe toţi.

Recomandari