Cum si cand se declanseaza mecanismul de alerta de rapire?
Vasile Viorel, actualul sef al Politei Capitalei, manager de proiect pentru noul mecanism, a prezentat modul in care functioneaza instrumentul, al carui scop este obtinerea informatiilor cruciale imediat dupa producerea evenimentului.
Astfel, dupa sesizarea autoritatilor, dispecerul informeaza comanda unitatii de politie competente, care, la randul sau, informeaza Centrul FOCUS pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.
Totodata, un echipaj de interventie se deplaseaza la locul de unde copilul a fost rapit sau unde a fost vazut ultima oara. Se face o cercetare preliminara, dupa care, in baza informatiilor obtinute, se demareaza cercetarea la fata locului.Ulterior, seful unitatii de politie compentente si procurorul de caz analizeaza daca sunt indeplinite criteriile pentru declansarea mecanismului si aproba sau nu aceasta masura. Astfel, se va verifica daca este vorba de un minor (pana la 18 ani), daca a fost rapit in prezenta unor martori sau a disparut, daca din datele de ancheta rezulta ca acesta ar fi fost rapit sau daca din circumstantele in care a disparut rezulta ca viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol, iar informatiile detinute de organele de ancheta, odata diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.
Celula de criza la nivelul Politiei Romane
Pe de alta parte, Viorel Vasile a aratat ca intrunirea criteriilor nu implica in mod obligatoriu declansarea mecanismului de alerta daca difuzarea informatiilor obtinute poate conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victima sau compromite cercetarile aflate in curs de desfasurare. Inainte de declansarea alertei, organele de ancheta vor solicita acordul parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului, iar procurorul poate decide declansarea alertei si fara obtinerea acestui acord, daca este in interesul copilului si a desfasurarii anchetei. Ulterior, informatiile despre copil si, eventual, despre rapitor sunt introduse in baza de date a mecanismului si diseminate la autoritatile competente. De asemenea, se reuneste o celula de criza la nivelul Politiei Romane.
Transmiterea alertei la un interval de 15-30 minute
Urmatorul pas este difuzarea mesajului de alerta la partenerii proiectului si transmiterea alertei la un interval de 15-30 de minute, in decurs de trei-opt ore, pentru ca publicul sa ajunga sa cunoasca cazul. Alerta va inceta la solutionarea cazului, acest lucru fiind, de asemenea, mediatizat.In ceea ce priveste statisticile existente, in ultimii cinci ani au fost semnalati aproape 14.000 de minori disparuti, din care aproximativ 99% au fost gasiti. Potrivit rezultatelor anchetelor, 96-97 % din acestia au plecat voluntar de acasa sau de la centre de plasament.
Citeste si Jurnalul
FOTO: beyondhollywood.com