Antena Căutare

Mecanismul “Alerta rapire copil!”, lansat astazi in Romania

Mecanismul “Alerta rapire copil!", prin care rapirea sau disparitia unui copil in circumstante care ii pun in pericol viata va fi mediatizata, a fost lansat astazi, in Romania. Florentin Robescu, adjunctul sefului Politiei Romane a spus la conferinta de lansare a mecanismului, ca acesta se va declansa numai in cazurile de rapiri de copii sau disparitii in circumstante in care viata sau sanatatea victimelor sunt puse in pericol. “Este un mecanism care mobilizeaza mijloace exceptionale pentru situatii exceptionale”, a spus Robescu, precizand ca mecanismul ofera posibilitatea oricarei persoane care are o informatie despre un copil rapit sau disparut sa anunte imediat autoritatile.

Cum si cand se declanseaza mecanismul de alerta de rapire?

Vasile Viorel, actualul sef al Politei Capitalei, manager de proiect pentru noul mecanism, a prezentat modul in care functioneaza instrumentul, al carui scop este obtinerea informatiilor cruciale imediat dupa producerea evenimentului.
Astfel, dupa sesizarea autoritatilor, dispecerul informeaza comanda unitatii de politie competente, care, la randul sau, informeaza Centrul FOCUS pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.

Totodata, un echipaj de interventie se deplaseaza la locul de unde copilul a fost rapit sau unde a fost vazut ultima oara. Se face o cercetare preliminara, dupa care, in baza informatiilor obtinute, se demareaza cercetarea la fata locului.Ulterior, seful unitatii de politie compentente si procurorul de caz analizeaza daca sunt indeplinite criteriile pentru declansarea mecanismului si aproba sau nu aceasta masura. Astfel, se va verifica daca este vorba de un minor (pana la 18 ani), daca a fost rapit in prezenta unor martori sau a disparut, daca din datele de ancheta rezulta ca acesta ar fi fost rapit sau daca din circumstantele in care a disparut rezulta ca viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol, iar informatiile detinute de organele de ancheta, odata diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.


Celula de criza la nivelul Politiei Romane


Pe de alta parte, Viorel Vasile a aratat ca intrunirea criteriilor nu implica in mod obligatoriu declansarea mecanismului de alerta daca difuzarea informatiilor obtinute poate conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victima sau compromite cercetarile aflate in curs de desfasurare. Inainte de declansarea alertei, organele de ancheta vor solicita acordul parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului, iar procurorul poate decide declansarea alertei si fara obtinerea acestui acord, daca este in interesul copilului si a desfasurarii anchetei. Ulterior, informatiile despre copil si, eventual, despre rapitor sunt introduse in baza de date a mecanismului si diseminate la autoritatile competente. De asemenea, se reuneste o celula de criza la nivelul Politiei Romane.

Transmiterea alertei la un interval de 15-30 minute


Urmatorul pas este difuzarea mesajului de alerta la partenerii proiectului si transmiterea alertei la un interval de 15-30 de minute, in decurs de trei-opt ore, pentru ca publicul sa ajunga sa cunoasca cazul. Alerta va inceta la solutionarea cazului, acest lucru fiind, de asemenea, mediatizat.In ceea ce priveste statisticile existente, in ultimii cinci ani au fost semnalati aproape 14.000 de minori disparuti, din care aproximativ 99% au fost gasiti. Potrivit rezultatelor anchetelor, 96-97 % din acestia au plecat voluntar de acasa sau de la centre de plasament.

Citeste si Jurnalul

FOTO: beyondhollywood.com

Boc: "Avem 44.000 de noi contracte de munca in domeniul constructiilor"... O bancă din parc, domiciliul oficial al unui român din Irlanda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x