Antena Căutare

Medicii de familie avertizează că îngrijirea pacienţilor cu boli cronice este în pericol! Care este motivul

Medicii de familie au avertizat că îngrijirea pacienţilor cu boli cronice este în pericol. Motivul este absența de pe piaţă a susbstanţelor active necesare în tratarea diabetului şi hipertoroidismului.

Medicii de familie avertizează că îngrijirea pacienţilor cu boli cronice este în pericol! Care este motivul

„Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienţii cu boli cronice prin lipsa de pe piaţă a unor substanţe active esenţiale în tratamentul acestor afecţiuni. În acest moment este cazul metforminului şi a levotiroxinei care lipsesc cu desăvîrşire din farmacii”, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală.

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulţi fiind singura medicaţie.

„Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creşterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicaţii renale, oftalmologice, de apariţie a piciorului diabetic, etc. Prevalenţa diabetului este în creştere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) - IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045. Se considera că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată şi că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet îşi pierde viaţa din cauza diabetului şi a complicaţiilor acestora”, explică medicii.

Levotiroxina reprezintă singura substanţa activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

Articolul continuă după reclamă

Conform reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei / Medicină Generală, prevalenţa pacienţilor cu hipotiroidismului poate depăşi 12% din populaţia generală conform American Thyroid Association.

„A sista accesul pacienţilor la tratamentul esenţial pentru controlul bolii presupune apariţia de complicaţii şi chiar creşterea riscului de mortalitate. O astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat şi pentru că evoluţia unei persoane cu afecţiuni cronice decompensate în cazul infecţiei cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicaţia de bază pentru pacienţii cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viaţa acestora în pericol”, precizează medicii.

Se dobândeşte imunitatea după infectare şi vindecare? Imunologul dr. Molnar Geza: "da, se dobândeşte imunitate"... Jandarmii și polițiștii au ieșit pe străzi după intrarea în vigoare a noilor măsuri: „Stați în case!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x