"S-au scurs substante radioactive departe de reactor", a explicat si Hideyuki Nishiyama, purtatorul de cuvant al Agentiei japoneze pentru siguranta nucleara. "Potrivit rezultatelor analizelor, credem ca proprietatea de etanseizare a atins un anumit nivel, dar exista un risc mare ca reactorul sa fi fost avariat", a adaugat el.
Reactorul 3 a a fost grav avariat, dupa cutremurul din 11 martie. Acoperisul cladirii superioare a fost distrus in intregime de o explozie puternica.
10.000 de morti, 17.500 de disparuti, 2.800 de raniti
La doua saptamani de la tsunami, Japonia continua sa numere victimele. Potrivit unui anunt facut vineri de politia nationala nipona, citat de AFP, bilantul cutremurului si valului urias a depasit pragul de 10.000 de decese confirmate, 17.500 de disparuti si aproape 2.800 de raniti.
Conform ultimelor date statistice publicate vineri la ora 11.00 (04.00, ora Romaniei), politia a declarat ca 10.035 de morti au fost confirmati si ca 17.443 de persoane erau date disparute.
Numarul ranitilor a ajuns la 2.775, a adaugat politia, insarcinata sa compileze statisticile provenind de la diferite prefecturi afectate si sa identifice cadavrele.
In plus, doi angajati ai centralei de la Fukushima au fost internati de urgenta, dupa ce au calcat intr-o balta radioactiva. In ciuda incidentului, ceilalti muncitori au reusit sa restabileasca alimentarea cu energie electrica in sala de control a reactorului 1.
Acestia au si fotografiat interiorul. Din imagini se poate vedea ce a ramas cu adevarat din centrala. Intre timp, locuitorii din Tokyo traiesc cu frica de a nu fi si ei contaminati din cauza apei de la robinet si a alimentelor. Guvernul nipon a decis ca parintii copiilor mici sa primeasca apa imbuteliata.
Sursa: antena3.ro
Foto: Hepta