Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Milioane de ROMÂNI care lucrează în străinătate au aflat VESTEA CEA MARE! E cel mai bun lucru care li se putea întâmpla

Milioane de români au plecat în străinătate pentru o viaţă mai bună sau pentru a-şi ajuta copiii lăsaţi în ţară. Astăzi, a fost făcut un anunţ extraordinar pentru aceştia

Milioane de români au plecat în străinătate pentru o viaţă mai bună sau pentru a-şi ajuta copiii lăsaţi în ţară. Astăzi, a fost făcut un anunţ extraordinar pentru aceştia

Cei care au lucrat cel puţin un an peste graniţa cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condiţiile de pensionare din ţara respectivă şi din ţară de origine, scrie Gazeta de Sud.
Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat şi se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plăţii.
Iată cum trebuia să procedeze o persoană care vrea să-i fie luaţi în calculul vechimea şi anii lucraţi în străinătate, dar şi cei din ţară:
Persoanele care muncesc în străinătate pot să îşi depună dosarul de pensionare la Casa Judeţeana de Pensii (CJP) din judeţul în care au domiciliul la data la care întrunesc condiţiile legislative din România pentru a ieşi la pensie.
„De exemplu, un bărbat care acum lucrează în străinătate şi face 65 de ani în februarie îşi poate depune dosar de pensionare la Casa de Pensii din judeţul unde are domiciliul pe buletin şi la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România şi vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenţii. Noi avem încheiate acorduri bilaterale cu toate statele din Uniunea Europeană şi cu multe alte state din lume, cum ar fi Canada, Elveţia etc.“, a precizat Daniela Licu, directorul CJP Dolj.
Dar atenţie! Aceia care au lucrat sau lucrează peste graniţă vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată acolo când îndeplinesc şi condiţiile de pensionare din statul respectiv (vârsta, vechime minimă).
Recomandari