Antena Căutare

Ministerul Sănătății, nouă decizie cu privire la comprimatele de iodură de potasiu. Ce se întâmplă cu distribuirea pastilelor

Distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu va fi amânată, pentru că înainte de acest proces ministerul Sănătății va demara o campanie de informare depre administrarea acestor pasile.

Alexandru Rafila și o femeie care ia o pastilă, colaj Galerie
Ministerul Sănătăţii renunţă pentru moment la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populaţie | Shutterstock & Hepta

Reprentanți ai Guvernului şi în special ai Ministerului Sănătăţii au anunțat că renunţă pentru moment la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populaţie pentru că mai întâi este nevoie de o campanie de informare privind modul de administrare şi de păstrare a acestora. Campania urmează să se desfășoare începând cu săptămâna viitoare, potrivit news.ro.

Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor iniția o campanie menită să informeze populația cu privire la administrarea și păstrarea comprimatelor de iudură de potasiu.

Potrivit planului initial, pastilele ar fi urmat să fie distribuite săptămâna viitoare, însă s-a decis amânarea distriburii, din necesitatea unei campanii de informare.

„Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătăţii. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Citește și: Avertismentul medicilor de familie după ce Ministerul Sănătății distribuie prin ei iodură de potasiu populației: "Nu e inofensivă"

Alexandru Rafila, avertisment despre iodura de potasiu: „Nu se ia preventiv”

Alexandru Rafila a atenționat că iodura de potasiu nu se administrează preventiv.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi.

E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV.

Citește și: Alexandru Rafila, veste bună în pandemie. Ce se întâmplă cu valul 5 de transmitere a Covid-19

Totodată, ministrul Rafila a vorbit despre riscurile la care se supun peroanele care iau iodură de potasiu preventiv:

„Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”, a mai spus ministrul.

Rezultate extrageri Loto 3 aprilie 2022. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noro... Cât te costă să te debranșezi de la rețeaua de termoficare pentru a avea centrală proprie, în București...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x