Antena Căutare

Anunțul Ministerului Sănătății, după ce se cumpără un medicament folosit în caz de incident nuclear: iodură de potasiu. Riscurile

Ca urmare a incendiului produs în noaptea de joi spre vineri in zona centralei nucleare Zaporoje, din Ucraina, oamenii au achiziționat din farmacii un medicament care poate proteja de efectul nociv al radiațiilor, în cazul unui atac nuclear. Precizările oficialilor din minister vin în contextul îngrijorărilor legate de un posibil accident nuclear, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Ministerul Sănătății a tras un semnal de alarmă.

Anunțul Ministerului Sănătății după se cumpără un medicament folosit în caz de incident nuclear: iodură de potasiu

Shutterstock/Hepta

Frica unui posibil atac nuclear i-a făcut pe oameni să-și ia măsuri de protecție, astfel că au cumpărat Iodura de Potasiu din farmacii. Ministerul Sănătății a făcut mențiuni importante cu privire la administrarea acestui medicament, care poate provoca probleme ale glandei tiroide.

Vineri noapte în jurul orei 02.00 a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, lângă oraşul Energodar, situat la aproximativ 550 km sud-est de Kiev. Incendiul, deși puternic, a fost lichidat complet în jurul orei 6.20. Nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiații, incendiul fiind provocat la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. Joi a avut loc o nouă rundă de negocieri între reprezentanții Rusiei și ai Ucrainei, chiar înainte de atac. Ce au convenit Rusia și Ucraina în a doua rundă de negocieri.

Ministerul Sănătății: "Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide"

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) precizează ca nivelurile radiaţiilor sunt normale în România, iar pompierii ucraineni au reușit să stinga incendiul. CNCAN monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei, la nivel naţional masuratorile efectuate confirmand valori normale ale radiatiilor, precizează Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, potrivit news.ro.

"Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ", a transmis prin intermediul rețelelor de socializare Ministerul Sănătăţii - România.

Citește și: Femeia care a supraviețuit asediului Leningradului, arestată de armata lui Putin la protestele anti-război. Ce s-a întâmplat

Există vreo amenințare în România din cauza radiațiilor? Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: "Trebuie să spunem românilor că nu există niciun pericol"

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că în România nu există niciun pericol şi nicio creştere a nivelului de radiaţie, menţionând însă că toate instituţiile statului trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie.

Lucian Bode a fost întrebat, vineri, care sunt pregătirile făcute la nivelul MAI pentru populaţie în contextul unei eventuale ameninţări nucleare, având în vedere atacul Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

"Întâi să facem o precizare, nu a fost atacată centrala nucleară, a fost un atac în proximitatea centralei nucleare şi este foarte, foarte bine că nu am avut un astfel de atac, despre care vorbiţi, direct asupra centralei nucleare. Cu siguranţă, aţi văzut comunicările instituţiilor responsabile, CNCAN, spre exemplu, şi din acest punct de vedere, uitându-ne la comunicarea experţilor vedem că în acest moment, în România, nu există niciun pericol şi nicio intensificare a nivelului radiaţiei sau aşa mai departe. Trebuie să spunem românilor că nu există niciun pericol, însă, toate instituţiile statului român trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie. Noi, pe zona noastră de responsabilitate, atunci când vi le vom prezenta public. Deocamdată, ne uităm la raportările pe care le avem şi nu avem semnalate pericole”, a transmis Lucian Bode.

Citește și: O navă cargo cu proprietari estoni, sub pavilion Panama, s-a scufundat în largul portului Odesa, în urma unei explozii

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a menţionat că toate confirmările au arătat că nu există o situaţie de risc în perimetrul centralei din Ucraina.

"CNCAN, pot să vă confirm că este în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională de Energie Atomică. De asemenea, ori de câte ori sunt semnalate diverse situaţii în Ucraina, îi contactează pe experţii de acolo sau sunt contactaţi de ei. Toate confirmările arată că nu a existat o situaţie de risc în perimetrul centralei. Măsurătorile privind nivelul de radiaţii, potrivit datelor furnizate de CNCAN de dimineaţă, nu ridică creşteri ale valorilor peste nivelul de normalitate nici în zona centralei şi cu atât mai puţin în România. Experţii CNCAN monitorizează permanent aceste valori şi comunică în mod constant situaţia lor şi de asemenea clarifică orice nelămuri care pot apărea în spaţiul public pe fondul acestor evoluţii care pot apărea în Ucraina”, a explicat Dan Cărbunaru.

Aceste informaţii au fost transmise şi de CNCAN, într-un comunicat de presă.

"Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la incendiul produs în noaptea de joi spre vineri in zona centralei nucleare Zaporoje, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precizează ca nivelurile radiaţiilor sunt normale, iar pompierii ucraineni au reusit sa stinga incendiul. CNCAN monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei, la nivel naţional masuratorile efectuate confirmand valori normale ale radiatiilor", au arătat reprezentanţii Comisiei.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunţă că în urma incidentelor de la centrala de la Zaporojie, din Ucraina, nu au existat scurgeri de material radioactiv, sistemele de siguranţă ale tuturor celor şase reactoare ale centralei nucleare sunt pe deplin funcţionale iar integritatea fizică a reactoarelor nu a fost compromisă.

Ce avere are Volodimir Zelenski. Câți bani avea în conturi în 2019, când a fost ales președintele Ucrainei... (P) 8 Martie Ziua Femeii – ce flori să oferim...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


10 semne că te place un nativ din zodia Pești. Cum ar trebui să te comporți în preajma lui
Dacă ai venit aici să cauți 10 semne că te place un nativ din zodia Pești, atunci ești în...
Horoscopul zilei de 1 decembrie 2022. Leii pleacă în vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 decembrie 2022 deschide capitole noi în viețile nativilor din zodiac....
Recomandări AntenaPlay
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
18:00 Moștenirea
19:00 Observator
19:00 Nu mă părăsi
20:00 Inimă Rănită
20:30 Chefi la cuțite | Sezonul 10
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Moștenirea
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Observator
19:00 Nu mă părăsi
20:00 Inimă Rănită
20:30 Chefi la cuțite | Sezonul 10
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Moștenirea
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Observator
19:00 Nu mă părăsi
20:00 Inimă Rănită
20:30 Chefi la cuțite | Sezonul 10
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
08:00 Roata Vedetelor
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Moștenirea
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Nu mă părăsi
20:30 Adela | Sezonul 4
21:00 Jurământul
22:00 Furtună pe Bosfor
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
14:00 Mireasa | Sezonul 6
15:30 Rebelde
18:00 Prețul cel Bun | Sezonul 3
19:00 Observator
18:00 Moștenirea
19:00 Nu mă părăsi
21:00 Jurământul
22:00 Furtună pe Bosfor
22:30 Stand-Up Revolution | Sezonul 2
23:00 Agenţia de talente şi sentimente
12:00 MediCOOL | Sezonul 3
19:00 Observator
20:00 Te cunosc de undeva | Sezonul 18
20:00 Puterea Destinului
14:00 Hello Chef | Sezonul 4
19:00 Observator
20:00 iUmor | Sezonul 13
20:00 Puterea Destinului
Parteneri
Tort Diplomat la metru. Un tort elegant pentru ocazii deosebite
Catine.ro
Ultimele știri
x