- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit acestuia, cei aproximativ 1,8 milioane de beneficiari care nu au nici o ocupatie si nici vreun handicap traiesc, in mare parte, din ajutoare sociale.
„Aproximativ 1,2 milioane de romani au jumatate din venituri din ajutoare sociale. De ce ar munci daca jumatate din venituri sunt de la bugetul de stat? Noua lege de asistenta sociala urmareste sa-i activeze pe acesti oameni. E obligatia statului sa-i incurajeze sa-si gaseasca un loc de munca", a spus Lazaroiu.
El a adaugat ca o parte dintre beneficii ar putea fi transformate in servicii (cantine, centre de zi), precizand ca este necesara introducerea unei evaluari periodice a tuturor beneficiarilor.
Lazaroiu a precizat ca, in 2010, la ajutoarele de incalzire a fost o frauda de aproximativ 18%, la incadrarea in grad de handicap de 36%, la alocatiile pentru sprijinirea familiilor de 15%, iar la venitul minim garantat de 8%.
Cat priveste pedepsirea fraudelor din domeniu, Lazaroiu a spus ca, in cazurile in care se constata fraudarea sistemului de asistenta sociala, ar trebui sa se poata merge pana la raspunderea penala, in prezent neexistand in lege masuri clare pentru recuperarea banilor cheltuiti ilegal. Ministrul a explicat ca, in prezent, in cazul primarilor care acorda ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decat sa recomande incetarea platilor sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperate.
„Trebuie mers pana la raspunderea penala. (...) Acum se poate sesiza Parchetul", a precizat Lazaroiu. Ministrul a mai spus ca Inspectia Sociala, pe langa faptul ca nu are suficienta autoritate, are doar 136 de angajati, adica in jur de doi inspectori pe judet.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages