- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
”Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României al plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism.”, a declarat Victor Costache, ministru al Sănătății.
Fără să clipească, ministrul Sănătăţii, medic de profesie, pune un diagnostic scandalos. Vorbele sale nu numai că nu sunt susţinute de niciun studiu, dar jignesc mii de părinţi şi copii bolnavi de autism. Şi oficialul insistă.
”Este o corelare între această afecţiune şi timpul care este petrecut de părinţi cu copiii la o vârstă fragedă.”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Ipoteza conform căreia autismul ar fi cauzat de lipsa de atenţie a fost infirmată încă din anii 1960, spun specialiştii contrariaţi şi şocaţi de declaraţia ministrului.
”Este vorba de teoria femeii frigider, dar care a fost combătută şi mai ales nu s-a bazat pe un studiu clinic. Deci n-aş fi crezut ca în 2020 să ne întoarcem iar la o teorie din 1960.”, a explicat Luminiţa Sandu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România.
Între timp, părinţii se plâng că plătesc singuri tratamentele sau din donaţii pentru că statul nu se implică.
În România, serviciile de recuperare pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderenţă de ONG-uri înființate chiar de părinții acestor copii, în timp ce Statul Român doarme sau debitează prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinți.
”Aproape 14.000 de copii sunt diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist în România.”, a spus Ana Dragu, psiholog clinician.
”Poate că un părinte, un tată, este nevoit să migreze în altă ţară în căutarea unui loc de muncă. De ce? Pentru că pentru a susţine un copil cu autism este nevoie, într-adevăr, de resurse financiare mari. Pe lună vorbim poate şi de 1000 de euro.”, a explicat Luminița Sandu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România
Nu este prima oară când un politician de rang înalt jigneşte persoanele cu autism. O boală al cărei nume este aruncat ca o insultă.
”Aceşti oameni cred că sunt autişti. Şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi oamenii de bună credinţă.”, declara, în urmă cu câteva luni, Viorica Dăncilă.