Antena Căutare

Autismul, pus pe seama părinților plecați în străinătate. Ministrul Sănătății, în centrul unui scandal uriaș: ”Această ipoteză a fost infirmată!”

Declaraţie stupefiantă a ministrului Sănătăţii, medic de profesie, care scandalizează părinţi şi specialişti deopotrivă! Oficialul pune numărul în creştere al copiilor cu autism din România pe seama părinţilor plecaţi la muncă în străinătate. Nu este primul politician de rang înalt care jigneşte bolnavii cu astfel de tulburări.

”Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României al plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism.”, a declarat Victor Costache, ministru al Sănătății.

Fără să clipească, ministrul Sănătăţii, medic de profesie, pune un diagnostic scandalos. Vorbele sale nu numai că nu sunt susţinute de niciun studiu, dar jignesc mii de părinţi şi copii bolnavi de autism. Şi oficialul insistă.

”Este o corelare între această afecţiune şi timpul care este petrecut de părinţi cu copiii la o vârstă fragedă.”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Ipoteza conform căreia autismul ar fi cauzat de lipsa de atenţie a fost infirmată încă din anii 1960, spun specialiştii contrariaţi şi şocaţi de declaraţia ministrului.

”Este vorba de teoria femeii frigider, dar care a fost combătută şi mai ales nu s-a bazat pe un studiu clinic. Deci n-aş fi crezut ca în 2020 să ne întoarcem iar la o teorie din 1960.”, a explicat Luminiţa Sandu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România.


Între timp, părinţii se plâng că plătesc singuri tratamentele sau din donaţii pentru că statul nu se implică.

În România, serviciile de recuperare pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderenţă de ONG-uri înființate chiar de părinții acestor copii, în timp ce Statul Român doarme sau debitează prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinți.

”Aproape 14.000 de copii sunt diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist în România.”, a spus Ana Dragu, psiholog clinician.

”Poate că un părinte, un tată, este nevoit să migreze în altă ţară în căutarea unui loc de muncă. De ce? Pentru că pentru a susţine un copil cu autism este nevoie, într-adevăr, de resurse financiare mari. Pe lună vorbim poate şi de 1000 de euro.”, a explicat Luminița Sandu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România

Nu este prima oară când un politician de rang înalt jigneşte persoanele cu autism. O boală al cărei nume este aruncat ca o insultă.

”Aceşti oameni cred că sunt autişti. Şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi oamenii de bună credinţă.”, declara, în urmă cu câteva luni, Viorica Dăncilă.


Jaf ca-n filme într-un complex rezidențial din București. Doi hoți au furat 16 ceasuri de lux și zeci de bijuterii... Cea mai mare pensie specială este încasată de un fost procuror comunist. Ce sumă uriașă primește pensionarul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x