V-aţi întrebat vreodată ce se poate întâmpla atunci când vă instalaţi aplicaţii cu plată pe telefon? Ar trebui, spun specialiştii. Sute de oameni au rămas fără bani în conturi, dupa ce au şi-au dat informaţiile de pe card ca să plătească astfel de programe. Iar modalităţile prin care suntem furaţi prin intermediul telefoanelor sunt din ce în ce mai multe şi mai ingenioase.
În fiecare lună, la bănci sau la poliţie se înregistrează 200 de reclamaţii de la oameni convinşi că telefonul le-a furat din bani. Diana este ultima care a păţit-o.
O tânără şi-a dezinstalat toate aplicaţiile de pe telefon, iar singura dovadă rămasă au fost SMS-urile prin care banca o anunţa că a fost taxată de aplicaţie.
O altă aplicaţie care a făcut ravagii în rândul românilor promitea optimizarea telefonului. Sună pompos, aplicaţia deşi era gratuită şi totuşi cerea datele cardului bancar şi până la urmă utilizatorii rămâneau şi fără bani şi fără datele personale.
Hackerii află toate datele financiare ale victimei. Experţii spun că astfel de aplicaţii-capcană cer. de cele mai multe ori, taxe lunare mici, ca să nu dea de bănuit. Apoi programul cere permisiunea să retragă automat banii şi, fiind sume extrem de mici, puţini văd o problemă în a-şi da acceptul. Sumele retrase sunt, uneori, şi de 500 de ori mai mari. Direct din cont sau sub alte forme.
Nici programele antivirus nu garantează că aplicaţiile pe care le instalăm nu ne vor fura bani. Singura metodă sigură este să folosim carduri pe care să depunem fix sumele de care avem nevoie pentru a plăti aplicaţiile instalate.