O schimbare radicală ar putea apărea din toamna acestui an în toate școlile din România și se referă atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat. Această modificare ar determina creșterea promovabilității examenelor naționale pentru această categorie de elevi, care este sub 1% de peste 20 de ani, în condițiile în care ei trebuie să susțină examene scrise
Statul român ar putea recunoaște limba semnelor române că limbă oficială pentru copiii surzi, conform unui proiect de lege depus în Parlament. În consecință, Ministerul Educației va fi obligat să le asigure copiilor cu deficiente de auz predarea și examinarea în Limbă Semnelor Române.
Lege privind statutul Limbii Semnelor Române
Art. 1. România recunoaște existența și valoarea culturală și pedagogică a Limbii Semnelor Române, (LSR) că limbă specifică a persoanelor surde și hipoacuzice.
Art. 2 Protecția și promovarea drepturilor persoanelor surde și hipoacuzice are la bază următoarele principii:
a) Drepturile dobândite la naștere — se bazează pe principiul drepturilor fundamentale ale omului în ceea ce privește dobândirea limbii la naștere. Când este dobândit rapid, permite copiilor surzi să aibă o comunicare deplină, îmbunătățind abilitățile lor cognitive și sociale. Copili surzi au nevoie de acces la limbă semnelor de la naștere.
b) Identitatea surdă — identifică persoanele surde și hipoacuzice că aparținând unei comunități culturale și lingvistice care folosesc limbă semnelor că limbă naturală pentru a comunică.
„Zamfir îi zice lui Sergiu că nu se amestecă, dar nu e bine să aibă «nopți pierdute mai moi»”. Perle uluitoare la Evalua... Desfășurare de forțe militare la malul Mării Negre. Sunt trageri antiaeriene!...