Antena Căutare

Negru pentru Bruxelles! Zi de doliu naţional, în memoria victimelor atentatelor din capitala Belgiei

Guvernul a decis ca joi, 24 martie, să fie declarată zi de doliu național în România, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, la 23 martie. Acesta a mai precizat că drapelele vor fi coborâte în bernă și a solicitat posturilor de radio și de televiziune să își adapteze programele.

Guvernul a decis ca joi, 24 martie, să fie declarată zi de doliu național în România, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, la 23 martie.

Acesta a mai precizat că drapelele vor fi coborâte în bernă și a solicitat posturilor de radio și de televiziune să își adapteze programele.

Atentatele de la Aeroportul internațional Zaventem și de la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, comise la 22 martie, s-au soldat până acum cu cel puțin 31 de morți și 260 de răniți, a anunțat ministrului Sănătății din Belgia, Maggie De Block.

***
Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu național sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeași lege prevede că, în zilele de doliu național, așa cum au fost stabilite de guvern, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Articolul continuă după reclamă

Ultima dată când în România a fost decretat doliul național au fost zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015, în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală, din seara zilei de 30 octombrie, soldat cu 64 de morți.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. În baza aceleiași hotărâri, posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură trebuiau să își adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru zilele de doliu urmau să fie amânate.

***
Și ziua de 26 iunie 2013, a fost declarată zi de doliu național, în semn de respect față de cei 18 români care și-au pierdut viața în accidentul de autocar din Muntenegru.

18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu național, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-au pierdut viața 96 de persoane, printre care și președintele Poloniei, Lech Kaczynski.

3 august 2007, data la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu național.

Alte date declarate zile de doliu național au mai fost: 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea; 14 martie 2004, în memoria cetățenilor români, victime ale atentatelor teroriste din Spania; 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite.

Sursa: Agerpres

Cutremur de 3,8 grade pe Richter în județul Buzău... Îmbuteliată, dar contaminată cu bacterii! Cum deosebești APA DE IZVOR de APA DE MASĂ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x