Antena Căutare

Ninge nu ninge, platim 17.000 € / An / kilometru de drum (NE)deszapezit

Cetatenii platesc taxe si impozite locale, soferii mai platesc si taxa de drum in carburanti, precum si rovinieta, iar daca nu isi echipeaza masinile cu pneuri de iarna, conform legii, pot fi sanctionati cu amenzi de pana la 1.400 de lei (vehicule pana la 3,5 tone) si de pana la 4.000 de lei, in cazul masinilor de mare tonaj. Mai mult, un autovehicul neechipat corespunzator anotimpului rece blocheaza un sector de drum, sanctiunea contraventionala este de 5.000 - 8.000 lei, plus costurile aferente interventiei de degajare a sectorului afectat. Cine plateste insa pentru vietile oamenilor prinsi in "capcana alba" pe drumurile troienite, uneori la numai cativa kilometri de orase mari, precum Bucurestiul? Sau pentru salvarea acestora cu Armata sau jandarmii?

Deszapezirea strazilor din orase intra in atributiile primariilor. Iar, in mare, la acest capitol nu au fost mari probleme anul acesta, cu mentiunea ca nici acum, in 2012, strazile din spatele blocurilor din Bucuresti nu au vazut vreo lama de utilaj sau vreun "praf de sare".

De drumurile nationale insa, se ocupa Ministerul Transporturilor si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri (CNADNR), care incheie contracte, prin licitatie, cu diferite firme pentru deszapezire, sau companiile care au anumite sectoare de drum in intretinere. Iar potrivit CNADNR, pentru fiecare kilometru de drum se platesc de la buget 17.000 de euro pe an.

Prin urmare, ninge, nu ninge, castigatorii contractelor de deszapezire incaseaza sute de mii de euro. Iar printre acestia se numara nume sonore in "lumea asfaltului", precum UMB Spedition, detinuta de Dorinel Umbrarescu, PA&CO, condusa de Costel Casuneanu, Euroconstruct Trading '98, firma lui Dan Besciu, si ROMstrade, detinua de Nelu Iordache.

Pana miercuri, 25 ianuarie, iarna a fost un fel de toamna tarzie. Viscolul si ninsorile au atacat insa Romania si, numai in cateva ore, totul a fost paralizat. Mii de oameni si masini au ramas blocati pe drumurile nationale, iar Bucurestiul a fost inchis complet joi, toate iesirile si intrarile in oras fiind impracticabile.

Articolul continuă după reclamă

Culmea, chiar pe centura Capitalei sute de oameni au ramas in nameti peste 24 de ore! Iar pentru salvarea lor a fost nevoie sa se apeleze la Jandarmerie si Armata. Adica, alti bani platiti indirect de la buget.

Nu s-a auzit insa despre nici un operator de deszapezire sanctionat, decat la Cluj.

Foto: Intactimages

Centura Bucuresti: 50 de puscariasi, scosi la deszapezire... Zapada & viscol: Transporturile aeriene si feroviare, condamnate la repaus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x