Antena Căutare

Observator special: Noua din zece elevi de liceu consuma alcool! Un obicei ce se poate transforma intr-un viciu cu efecte devastatoare

Adolescentul, de cand a fost el inventat pe lume, s-a specializat intr-un anumit domeniu! Se numeste "testarea limitelor". Testeaza limitele rabdarii parintilor, bunicilor, profesorilor, dar si limitele sale fizice. "Oare cum o sa ma simt daca iau niste etnobotanice?", se intreaba el. "Dar cata bere pot sa beau intr-o ora?", este o alta curiozitate adolescentina. Daca parintii sunt pe faza, astfel de intrebari dispar din fasa. Daca adolescentul se simte, insa, al nimanui, isi continua drumul pe Calea Exceselor. Iar de multe ori, rezultatele sunt tragice

Aproape 90 la suta din elevii de liceu obisnuiesc sa mai traga cate o dusca cu prietenii. Si unde intra una, e loc si de mai multe. Si nu este doar un "sport" de weekend. Tinerii nu se sfiesc sa-si afiseze starea euforica nici in fata profesorilor.

Pentru unii dintre tineri, alcoolul reprezinta cea mai simpla metoda de a face fata situatiilor cu care se confrunta. “Proasta relatie emotionala a parintilor cu copiii, neglijarea copilului, neimplicarea parintelui in viata copilului sunt doar putine dintre cazurile in care adolescentii se apuca de bautura. Copiii nu pot sa faca fata la un asemenea stres, aleg si ei ce le este mai la indemana. De obicei substante euforizante, printre care si alcoolul”, considera medicul generalist Stefan Costescu.

Iar adolescentii nu intampina nicio problema in procurarea lui. Toate magazinele vand bauturi alcoolice minorilor, fara nicio retinere. “Ei cauta un pic de liniste si de bucurie in aceasta euforie temporara. Daca si in grup se bea, e mult mai simplu sa aleaga aceasta cale”, mai crede medicul.

Dar nu este si mai sigura. In urma cu cateva zile, o pustoaica de 13 ani a murit inghetata dupa ce a baut cu colegii de tabara. Asta chiar daca tatal sustine ca: “Suntem o familie normala, decenta, am avut noroc de un copil exceptional. Deviza ei a fost si, nu stiu, parca ne-a intiparit-o tuturor: Viata e frumoasa, iubesc viata!”Legistii au descoperit ca eleva avea o alcoolemie de peste 0,9 la mie.

De mentionat este faptul ca 60 la suta din cirozele hepatice sunt cauzate de consumul de alcool. In prima faza ficatul acumuleaza grasime si se mareste, dupa care celulele incep sa se distruga treptat, iar ficatul isi pierde forma si functiile. Si nu este singurul organ ce este afectat de consumul excesiv de alcool. “Daca continuam acest comportament pe o perioada lunga apar efecte de durata asupra creierului, care inseamna tulburari de memorie”, a precizat doctorul Stefan Costescu.

Ce e drept, se spune ca alcoolul este pentru oamenii care-si permit sa piarda cativa neuroni. Asa cum este cazul femeilor tinere. Creierul lor este foarte vulnerabil la efectele nocive ale alcoolului, deoarece se dezvolta mai devreme decat creierul baietilor. Englezoaicele sunt recunoscute pentru ca obiceiul de a-si ineca supararile in alcool. Iar cele mai "triste" sunt tinerele cu varste de 15, 16 ani. Una din cinci adolescente au declarat ca s-a imbatat cel putin o data pe saptamana si ca a intretinut relatii sexuale neprotejate. In timp ce 40 la suta dintre tinere recunosc ca au fost implicate in cel putin o bataie, pe fondul alcoolului in exces.

Alte femei se confrunta cu alta problema. Vor sa bea, dar sa nu se ingrase. Astfel, renunta la mancare si se hranesc doar cu bere si cu vin. Un astfel de fenomen a fost numit de specialisti alcoorexie o combinatie intre "alcoolism" si "anorexie".

UPDATE! Romania derapeaza! Sute de romani au ajuns la spital, dupa ce au alunecat pe polei, pe jos sau cu masina... EXCLUSIV! Romanii, usor de pacalit. Metoda "verigheta pierduta" este cea mai utilizata de catre infractorii di...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x