Vedetele de la noi par sa se fi pus de acord: cel mai bun bilet de trimitere la medic este biletul de avion. La spitalele de peste hotare, cu dotari ca-n filme, cu medici mereu la dispozitia pacientului si tarife pe masura.
Andreea Marin s-a operat de doua ori in Turcia, la coloana. Dupa accidentul la schi, Serban Huidu a stat la un spital din Austria si tot in Austria, la vestitul AKH, s-a operat si Teo Trandafir, de pancreatita.
Politicienii par sa fie de aceeasi parere. Dupa accidentul de motocicleta, fostul premier Calin Popescu Tariceanu s-a operat la genunchi in Franta, acolo unde si Ion Iliescu se operase, in 2007, la inima. Chiar si presedintele Traian Basescu a dat Bucurestiul pe Viena, cand s-a operat de hernie de disc.
Mii de pacienti care asteapta ore intregi la camera de garda, nevoiti sa cumpere totul, pana la ultimul pansament. De multe ori, trebuie sa cumpere si bunavointa medicului. Uneori, degeaba.
Tatal, mama sau copilul cuiva moare in fiecare saptamana, in spitalele din tara. Uneori, inexplicabil pentru cei dragi, care cauta vinovati. Totusi, de zece ani, justitia din Romania a declarat malpraxis numai in opt cazuri. Exista si o explicatie, desigur.
Cu un sistem sanitar care lasa de dorit, o multime de medici pleaca sa profeseze in strainatate. Exista si exceptii, medici care vor sa faca lucrurile ca la carte, in Romania.
De zeci de ani, profesorul Alexandru Ciurea salveaza vieti. Opereaza pe creier, chiar si atunci cand alti medici nu mai dau sanse bolnavului. Crede in minuni si in puterea divina. Si mai crede in ceva: in datoria pe care o are fata de ai lui: “Noi suntem datori sa platim, prin tot ceea ce putem, prin munca, prin puterea prin sufletul nostrum, sa platim celor din aceatsa tara, care ne-au educat, ne-au pregatit si pe care nu trebuie sa-i parasim”.
A avut zeci de oferte sa plece peste hotare, dar n-a facut-o. In schimb, a luato decizie: s-a mutat la un spital privat. Acolo, are conditiile de afara si poate sa continue sa faca minuni.
Un alt doctor care se lupta cu sistemul sanitar este profesorul Dan Mircea Enescu, de la spitalul Grigore Alexandrescu: “Mai suntem cativa, o mana de oameni. O mana de oameni care nu avem dreptul sa gresim si asta e o realitate, pentru ca o greseala inseamna existenta cuiva sau viitorul cuiva sau prezentul cuiva”
Sunt medicii pentru care nu conteaza cat e ceasul sau cine e pe masa de operatie. Sunt cei care salveaza vieti fara sa ceara nimic in schimb, iar in Romania, sunt tot mai putini.
Instructorii auto pirat promit obtinerea permisului auto fara cursuri de soferie... Oradea: Bebelus abandonat intr-un tomberon de gunoi...