Desi se numesc tabere scolare, Ministerul Educatiei nu poate sa le controleze de niciun fel. Expertii de aici nu dau nici macar un aviz pentru asa-zisele activitati educative ce se desfasoara in aceste tabere.
Iar, cel mai grav, responsabilitatea a fost pasata altor institutii, iar regulile variaza, in functie de judet. Astfel, Inspectoratele scolare pot contola taberele doar daca sunt organizate de unitatile de invatamant. Directorul de scoala aproba sau nu tabara daca profesorul care merge cu elevii este de incredere sau nu. In acte, acest lucru apare sub fosrma unei declaratii pe propria raspundere. Taberele private, de care conducerea institutiilor de invatamant habar nu are, nu sunt supuse legii. Un lucru pe care cei care le pun la cale il recunosc fara nicio problema. “Temei legal nu exista pentru organizare si pentru supraveghere”, marturiseste un organizator privat.
Asa ca, parintii sunt pusi in situatia de a alege daca isi trimit copiii in tabere, cu un profesor in care directorul are incredere sau daca apeleaza la o agentie de turism care organizeaza asa ceva. In ultimul caz, e nevoie de o serie de verificari. Daca firma are licenta, daca a avut sau nu reclamatii si la ce activitati va participa copilul.
Taberele de stat, cele mostenite din perioada comunista, sunt administrate de Ministerul Tineretului si Sportului. Doar ca acesta stabileste doar regulile pentru locatiile pe care le are in patrimoniu.
Ministerul Tineretului administreaza 61 de tabere ce funtioneaza si vara si iarna, plus alte 11 care functioneaza doar vara. Tocmai din cauza neintelegerilor, numele de "tabere" au fost schimbate in "centre de agrement" A fost si o chestiune de imagine, pentru ca "taberele" clasice aveau la activ o gramada de accidente mortale.
Abia dupa evenimentul nefericit de la Busteni, administratorii taberelor de stat s-au gandit sa imbunatateasca regulamentul. “Cu fiecare dintre copii si tineri se face un instructaj la momentul intalnirii in tabara, moment in care sunt avertizati cu privire la ce au voie si ce nu au voie sa faca in tabara”, sustine reprezentantul Directiei de Sport si Tineret Constanta.
De altfel, si la stat si la privat, tabara costa. Pretul este cam acelasi: aproximativ 600 de lei pentru o saptamana. Doar conditiile si siguranta difera. In taberele private, exista un supraveghetor la patru copii. In cele de stat, un profesor la 15-20 de copii.
Poveste de dragoste rupta din romane! Sotii Paunescu sarbatoresc 100 de ani de viata, fiecare... ... Observator special: Oamenii din Neamt nu ies la dezapezire daca primarul nu ridica macar un deget...