Antena Căutare

(P) Ce ar trebui să știi pentru a avea succes la un interviu de tester software

Activitatea în mediul online ți-a format probabil reflexul de a testa în mod involuntar site-urile. Te aștepți ca informația pe care o cauți să nu fie mai departe de cel mult 2 click-uri, iar experiența de navigare să fie una intuitivă. Însă poate ai remarcat și erori în site-urile și aplicațiile folosite. Ce ai zice dacă ai face o carieră în domeniul testării software?

patru persoane stau la o masa si discuta
Activitatea în mediul online ți-a format probabil reflexul de a testa în mod involuntar site-urile. Te aștepți ca informația pe care o cauți să nu fie mai departe de cel mult 2 click-uri, iar experiența de navigare să fie una intuitivă. Însă poate ai remarcat și erori în site-urile și aplicațiile folosite. Ce ai zice dacă ai face o carieră în domeniul testării software?

Domeniul IT are un deficit anual de 10.000 de specialiști, în condițiile în care cererea este de peste 20.000, potrivit datelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Pe eJobs.ro, vei găsi sute de joburi pentru nivelul de carieră fără experiență și entry-level, iar mulți dintre angajatori sunt atenți la abilitățile soft precum și la dorința de a învăța, pasiunea, curiozitatea sau perseverența.

Pe lângă skill-uri, contează să ai și o minimă experiență sau implicare în domeniu, precum și abilitatea de a răspunde la întrebările menite să testeze abordarea ta în rolul de QA Specialist. Cum poți trece cu brio interviul? Află în cele ce urmează!

Înscrie-te la cursurile care-ți permit să obții și experiență

Primul aspect la care recrutorii se uită în CV-ul tău este experiența care poate include proiectele la care ai lucrat sau calificările/cursurile pe care le-ai urmat în domeniu.

Pentru a începe o carieră în testare software, poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Actualizează CV-ul cu accent pe abilități și proiecte

Cursurile de formare îți vor oferi ocazia de a deprinde abilități și de a pune în aplicare cunoștințele, prin intermediul unor proiecte. Înainte de a scrie CV-ul strânge informațiile pe care să le prezinți într-un mod captivant și util. Identifică abilitățile pe care le ai, dar și pe cele cerute de angajatori. Menționează încă de la începutul CV-ului skill-urile care se potrivesc cu cele din anunțul jobului. La experiență poți nota proiectele sau inițiativele recente din testare software, fiind recunoscute și cele din cadrul cursurilor.

Pentru a-ți fi mai ușor, alege să completezi o fișă de proiect. Aceasta îți va permite să menționezi gama de activități, tool-uri și procese pe care le-ai folosit și rezultatele pe care le-ai avut. Fișa de proiect te va ajuta să ai o imagine clară și actuală asupra a ceea ce ai făcut.

Pentru fiecare proiect, menționează următoarele informații: numele proiectului, numele software-ului în curs de dezvoltare, o listă a detaliilor arhitecturii de bază, perioada în care s-a desfășurat, rolul/titlul tău, informații despre echipă, lista persoanelor din echipa alături de care ai colaborat, tool-urile folosite, sarcinile regulate, sarcinile unice.

Adaugă detalii importante

Realizează o retrospectivă a proiectelor, din punct de vedere personal și experiență. Această abordare îți va oferi un material bogat pentru un interviu, arătând modul în care interacționezi cu ceilalți și cum rezolvi problemele. De asemenea, te va ajuta să identifici tipurile de proiecte de care ești atras să lucrezi în viitor.

Ia în considerare următoarele întrebări pentru a-ți crea o viziune clară asupra proiectelor:

  • Ce a mers bine?
  • Ce nu a mers atât de bine? Enumeră provocările, chiar dacă acestea au fost în cele din urmă rezolvate.
  • Ce ai învățat pentru următorul proiect? A existat ceva despre care ți-ai fi dorit să fi fost făcut diferit sau despre care ai dori să știi mai multe?
  • Care au fost realizările sau momentele importante?
  • Ce feedback ai primit?
  • Ce tool-uri te-au ajutat și cum?

Exersează răspunsul la întrebări

Iată câteva întrebările pe care le poți primi la interviul pentru un job de tester software:

  • Povestește-ne despre tine.
  • De ce vrei să fii tester?
  • Ce abilități ar trebui să aibă un tester?
  • Povestește-ne despre proiectele tale.
  • De ce vrei să lucrezi pentru noi?
  • Cum lucrezi în echipă?
  • Descrie cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în testarea software-ului.
  • Ai acest formular de contact cu erori. Trebuie să le corectezi și să creezi un raport de eroare.
  • Cum îți îmbunătățești abilitățile de testare?
  • Ai întrebări pentru noi?

Mizează pe o prezență profesionistă la interviu

  • Arată interes. Așează-te în fața recrutorului, menține contactul vizual și adoptă o poziție normală, fără a lăsa umerii prea în față. Astfel transmiți profesionalism și încredere în tine.
  • Ai încredere că te-ai pregătit suficient. Dacă primești o întrebare pentru care nu te-ai pregătit în mod special, ia o pauză și gândește-te ca în formularea răspunsului să adopți modelul STAR (Situation, Tasks, Action, Results – despre care vom vorbi în cele ce urmează).
  • Fii activ. Pune întrebări pentru a încuraja o conversație naturală cu recrutorul și a arăta că ești interesat de job. Poți întreba despre experiența companiei cu utilizarea unui anumit tool sau poți arăta că te-ai documentat despre proiectele companiei și să vii cu propuneri de îmbunătățire.
  • Fii tu însuți. Intervievatorul vrea să-și facă o idee despre personalitatea ta și dacă te vei potrivi bine cu echipa.

Învață ceva nou din fiecare interviu

Imediat ce ai încheiat interviul, realizează o evaluare a acestuia. Poți folosi principiul Agile de „inspectare și adaptare” în majoritatea domeniilor, iar interviurile sunt cu siguranță un candidat principal pentru evaluare Agile.

  • Ce poți învăța din experiența acelui interviu?
  • Ce tool-uri și termeni au fost menționați și ți-ai dori să-i documentezi și despre care dorești să afli mai multe?

Indiferent de răspunsul recrutorului, cere feedback și notează ce poți îmbunătăți. Să iei decizii pe baza feedback-ului de la un interviu ajuta să ai succes în următorul. Fiecare prezență la interviu este o oportunitate de exersare. Te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare, gestionare a emoțiilor și prezentarea ta într-o manieră convingătoare.

Trucul prin care părinții își pot da seama dacă cei mici sunt deshidratați. La ce trebuie să fie atenți, în plin val de ... (P) Poliția română lansează campania de educație rutieră ce vizează viteza și circulația pe autostrăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x