Antena Căutare

(P) Expresii de care să te ferești la interviul de angajare

Interviul de angajare este momentul în care poți să te evidențiezi față de alți candidați, indiferent de câtă experiență ai în CV. E important să cunoști profilul companiei, să știi ce presupune jobul pentru care ai aplicat, dar și să fii atent la modul în care vorbești despre fostul angajator. Află în continuarea articolului anumite fraze de care ar fi bine să te ferești la interviu.

(P) Expresii de care să te ferești la interviul de angajare

Text: Mihaela Pascari

Contează modul în care spunem lucrurile

„Nu mai doream să lucrez cu managerul anterior”

Fie că ai demisionat sau ai fost concediat de la jobul anterior, un recrutor dorește să cunoască motivul pentru care vrei să faci o schimbare. Când sunt puși în fața unei astfel de situații, mulți candidați sunt tentați să-și descarce frustrările pe care le-au avut la jobul anterior. E important să fii atent la cât de transparent expui motivele, dar și la felul în care le menționezi. Angajatorul este foarte sensibil față de modul în care vorbești despre fostul job, fostul manager, chiar și despre mediul de lucru în care ai lucrat.

Articolul continuă după reclamă

Pe de altă parte, răspunsurile pozitive la întrebările referitoare la fostul angajator pot oferi intervievatorului încrederea că vei fi un element important din cultura organizațională. Spre exemplu, poți folosi această exprimare: „M-am bucurat de timpul petrecut la fostul job, dar îmi doresc să aplic abilitățile și experiența pe care le-am dobândit într-o poziție de supervizare. Din păcate, angajatorul meu actual nu are niciun astfel de post disponibil”.

„Jobul meu este totul pentru mine”

Este bine să fii motivat pe parcursul interviului, să arăți entuziasmul și dorința de a lucra într-o companie, însă nu trebuie să exagerezi și să dai impresia unui workaholic. Pentru a a-ți arăta motivația, înlocuiește astfel de fraze excesive cu prezentarea rezultatelor pe care le-ai avut lucrând la proiectele anterioare.

„Care sunt beneficiile pe care le voi primi?”

Negocierea salariului este ceva natural în procesul de recrutare, însă să întrebi despre valoarea tichetelor de masă, asigurarea de sănătate sau alte beneficii, încă de la prima discuție, până să te cunoască angajatorul, îți poate crea imaginea unui candidat care-și vede numai de propriul confort.

Ar fi bine să aștepți până când vei primi o ofertă de muncă, înainte de a începe negocierile. Poți menționa această conversație spre sfârșitul interviului. Spre exemplu, poți încheia discuția cu: „Aștept cu nerăbdare să aud mai multe despre beneficii și compensații în timpul următoarei noastre conversații.”

„Voi avea propriul meu birou?”

Dacă nu-ți place să lucrezi într-un open space, ar fi bine să abordezi acest subiect într-un mod cât mai discret. Decât să întrebi dacă poți lucra într-un birou separat, mai bine interesează-te câte persoane lucrează în open space și dacă există posibilitatea să lucrezi de acasă sau din orice alt loc în care îți este confortabil. Totodată, poți spune de ce nu iubești să lucrezi în spații cu mulți colegi. Poate fi vorba despre faptul că-ți este greu să te concentrezi.

Felul în care vorbești despre lipsa experienței

Dacă ești proaspăt absolvent și nu ai experiența necesară în CV, încearcă să te concentrezi asupra punctelor forte pe care le vei aduce în noul rol și asupra modului în care experiența și abilitățile pe care le ai vor adăuga valoare companiei. Când răspunzi la întrebări despre experiența relevantă, asigură-te că menționezi abilitățile transferabile care vor fi benefice pentru noul rol, cum ar fi abilitățile de comunicare, organizare sau gestionare a timpului.

În cadrul unui interviu, fie că este pentru un job în IT, fie pentru unul în orice alt domeniu, frazele pe care le spui trebuie cântărite cu atenție și trebuie evitată orice afirmație care îl poate pune pe angajator într-o situație delicată. Dacă încă nu ai fost chemat la un interviu în IT, poate că ai nevoie de un curs de formare. Spre exemplu, eJobs România îți pune la dispoziție cursuri gratuite, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. În funcție de abilitățile tale poți fie cursul cursul de tester, ideal dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri sau cursul de Programator Java, ideal dacă ai înclinație spre design.

Cursurile au loc online, după job, de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs). Ele te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT, se desfășoară 100% online și te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii.

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Mădălina şi Dan Badea prezintă "Coffee Break", în fiecare sâmbătă, exclusiv pe AntenaPLAY... Unde a fost depus sicriul cu trupul lui Petrică Mîțu Stoian. Locul în care i se poate aduce un ultim omagiu regretatului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x