Un gest pe care mulţi dintre noi îl consideră banal a schimbat viaţa Crinei, eleva premiantă dintr-un sat din Braşov. A aprins becul şi a trăit o surpriză uriaşă. După ce am prezentat cazul elevei de 13 ani care învăţa la lumina lumânării, trei prieteni din Piteşti au căutat casa izolată între dealuri pentru a monta panouri fotovoltaice.
Ne-am întors în satul Holbav aproape de miezul nopţii. Casa familiei Muntean este cea mai luminată. Sunt becuri aprinse şi înăuntru, şi în curte. Pe Crina, am găsit-o tot la masă, în timp ce îşi pregăteşte temele alături de fosta ei învăţătoare.
„Sunt foarte mândră de ea. Am fost şi voi fi. Iar prima seară cu curent, pentru mine, când m-a sunat şi mi-a zis: Doamna, am curent, nu mai aprind lumânarea, a fost de vis”, a spus Alina Maria Durbacă, fosta învăţătoare a Crinei.
Până acum câteva zile, viaţa familiei Muntean se derula la lumina lumânării. Povestea elevei premiante, prezentate în exclusivitate la Observator, a impresionat o ţară întreagă. Trei prieteni din Piteşti au decis să-i facă o surpriză.
Au ajuns cu greu în satul dintre dealuri. Crina i-a întâmpinat pe drumul din pădure, pe care îl parcurge în fiecare zi pe jos, până la şcoală.
Cei cinci fraţi sunt acum mai veseli. La ceas de seară, se adună în jurul mamei care le pregăteşte un desert.
„Aseară am stat până la 10 datorită faptului că chiar mi-a plăcut să învăţ şi am învăţat foarte mult aseară. Numai noaptea o să învăţ de acum. Adică şi ziua, dar mai mult noaptea că e mai frumos la lumina becului decât la lumina lumănării”, a spus Crina.
Crina e acum mai hotărâtă ca oricând să îşi urmeze visurile. Şi-a făcut şi un nou prieten, copilul celui care i-a luminat casa.