Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Sacrificiul

Paradox pe piaţa muncii din România! Deşi statisticile arată că salariile au crescut, angajaţii par tot mai nemulţumiţi

Paradox pe piaţa muncii din România! Deşi statisticile arată că salariile au crescut, angajaţii par tot mai nemulţumiţi. Mai bine de un sfert dintre cei care lucrează în mediul privat se împrumută la familie, prieteni sau cer o parte din salariu în avans, pentru a face faţă cheltuielilor lunare.

Paradox pe piaţa muncii din România! Deşi statisticile arată că salariile au crescut, angajaţii par tot mai nemulţumiţi. Mai bine de un sfert dintre cei care lucrează în mediul privat se împrumută la familie, prieteni sau cer o parte din salariu în avans, pentru a face faţă cheltuielilor lunare.

Asta confirmă şi un studiu recent, care mai arată că oamenii ajung să renunţe la vacanţe ori la ieşirile în oraş, pentru a se putea încadra în buget.

Miruna lucrează într-o firmă de mobilă şi decoraţiuni din Capitală. Deşi spune că la 22 de ani a ajuns să câştige un salariu mediu, care o mulţumeşte deocamdată, tot nu îi ajung banii pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare. Aşa că apelează la o soluţie de rezervă.

Banii mei se duc, în primă parte, pe chirie şi utilităţi, apoi pentru îngrijire personală şi restul pentru ieşirile cu prietenii, vacanţe.

De altfel, doar 20% dintre respondenţii unui studiu spun că au o situaţie financiară mai bună decât anul trecut. Cei mai mulţi fie se împrumută de la colegi sau prieteni, fie renunţă la unele cheltuieli.

Trei din zece angajaţi români spun că 45% din câştigurile lor se duc în mod obişnuit pe datorii. Pentru a se încadra în banii pe care îi primesc în fiecare lună, cei mai mulţi renunţă la bugetul pentru călătorii, pentru haine, dar şi pentru activităţile din timpul liber.

Deşi salariile cresc de la an la an şi chiar au creşteri spectaculoase dacă ne uităm doar la procente sau chiar la suma absolută, puterea de cumpărare a oamenilor nu creşte direct proporţional. Vorbim despre angajaţi care sunt nevoiţi să ceară un avans din salariul pe luna următoare sau chiar să facă avans pe mai multe luni.

Faţă de sfârşitul anului trecut, românii plătesc mai mult cu peste 20% pentru alimentele de bază. Şi combustibilii sau tutunul s-au scumpit semnificativ.

Peste un sfert dintre angajaţii din România recunosc că remuneraţiile sunt insuficiente şi sunt nevoiţi să ceară împrumuturi familiei şi prietenilor până la primirea următorului salariu, potrivit unui sondaj efectuat de Best Jobs. 32% din respondenţi afirmă că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit. Jumătate dintre respondenţi a declarat câştiguri de mai puţin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depăşesc acest nivel.

Aproape 37% dintre respondenţi spun că au aceeaşi situaţie financiară ca anul trecut, în timp ce 32% dintre respondenţi susţin că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirmă chiar că a avut un declin major. Doar 20,7% au văzut o îmbunătăţire a situaţiei financiare în ultimul an.

Trei din zece respondenţi spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obişnuit, pe datorii. Alţi 25% susţin că dau între 25% şi 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenţi plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens. Şi cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toţi reuşesc să mai pună bani deoparte de la o lună la alta, în timp ce aceia care reuşesc spun că sumele economisite lunar sunt foarte mici.