Antena Căutare

Parcul Tineretului, imprejmuit de rechinii imobiliari

Doua hectare de teren din Parcul Tineretului, cu sute de copaci de peste 25 de ani, par sa fi pierdut lupta cu sistemul retrocedarilor dubioase ce au lasat Capitala fara hectare intregi de verdeata

Terenul apartine Marioarei Micsunescu, care in urma unui schimb avantajos de proprietati a ajuns sa detina o insemnata parte din parc. De mai bine de o saptamana, cei 20.000 de metri patrati au fost imprejmuiti: proprietate privata, Pridvorului 28, scrie din loc in loc.

Locuitorii din zona sustin ca in curand copacii vor fi pusi la pamant pentru ridicarea mai multor constructii de trei etaje. Conform documentatiei depuse, proprietara isi doreste sa construiasca vile de lux, cu doua-trei etaje. Din pacate, in acest moment, desi nu exista o autorizatie de constructie, Micsunescu poate demara mai intai defrisarea proprietatii si ulterior ridicarea viitorului cartier imobiliar. Asa cum ne-am obisnuit deja, in Romania astfel de lucruri devin cu usurinta posibile.

Contextul ales pentru imprejmuirea proprietatii nu pare strain de situatie. Astfel ca, in acest moment, doua proiecte sunt blocate in Camera Deputatilor. Primul, care zace pe mesele deputatilor de mai bine de un an, prevede schimbarea destinatiei celor 20.000 de metri patrati prin declararea zonei ca fiind de utilitate publica. Un astfel de proiect ar salva zona verde pe care Micsunescu viseaza deja la un maret cartier rezidential. Al doilea proiect blocat in Camera Deputatilor este deja celebra Ordonanta 114, care a fost respinsa de Senat. Sansele ca noile modificari aduse de organizatiile de mediu sa fie admise sunt minime, in conditiile in care Legea mediului aduce reglementari stricte in privinta constructiilor pe zonele verzi. Cu doua dintre cele mai importante proiecte blocate, vilele de trei etaje sunt ca si construite.

In acest moment, ONG-urile de mediu sunt singurele care au atacat in instanta Planul de Urbanistica in Detaliu pentru Pridvorului 28, cerand suspendarea acestuia. Pana la solutionarea proceselor si mai ales pana cand Camera Deputatilor isi aminteste de Parcul Tineretului si de zonele verzi care trebuie protejate, zona verde s-ar putea sa nu mai fie deloc asa de verde. Cei 400 de copaci pot fi pusi la pamant in orice moment.

Povestea Parcului Tineretului pare sa repete la indigo deja celebrul scenariu Bordei.

Totul a inceput in 2004, cand timp de un an, Marioara Micsunescu, celebra deja in lumea afacerilor imobiliare din Bucuresti, a achizitionat pe banda rulanta cateva terenuri aflate in parc. Proprietatile fusesera dobandite pe Legea 18. Astfel ca a devenit in scurt timp beneficiara unei mosii impresionante, dispersata in intregul Parc Tinererului. La final, Marioara Micsunescu a cumparat sapte parcele de teren, cu suprafete cuprinse intre 700 si 6.000 metri patrati. La scurt timp, in luna octombrie a anului 2005, consilierii generali aprobau o hotarare prin care marginea parcului devenea "zona destinata relocarii terenurilor ce au fost retrocedate in interiorul spatiului verde".

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: Jurnalul National

Radu Opaina: "Pretul gigacaloriei nu va creste iarna aceasta in Bucuresti"... Untitled stire...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x