De la uniforme pana la creta, totul e pe banii lor. Fondurile pe care le aloca statul se duc exclusiv pe salariile profesorilor si contracte, de cele mai multe ori dubioase, cu firme private. Iar in final, scoala se dovedeste o corvoada pentru cei care au venituri mici si o mare afacere pentru cine stie sa profite.
Prima cheltuiala, uniforma, care este obligatorie in multe scoli din Romania. Acestea costa, in functie de "pretentii", intre 50 si 300 de lei, iar unele institutii au chiar ateliere de croitorie "preferate".
Dupa uniforma, vine randul manualelor si al caietelor speciale. Profesorul face lista de cumparaturi si parintii platesc, dar "cosul scolarului" porneste de le circa 160 de lei. Si nu trebuie uitat nici fondul clasei, care ajunge si el pe la 150-200 de lei. Prin urmare, in cel mai fericit caz, cel putin jumatate dintr-un salariu minim pe economie se duce pe cheltuielile aferente inceputului de an scolar. Asa ca pentru milioane de familii din Romania, cheltuielile cu scoala sunt mult peste venituri, iar copiii nu mai ajung in locurilor lor din banci.
In acelasi timp, aproape 60 de milioane de euro sunt alocate anual pentru programul cornul si laptele si fructele pentru toti copiii din clasele gimnaziale. Iar alte zeci milioane de lei sunt date catre firmele de paza. Mai exact, 70 de milioane de lei. Dar aceste sume nu sunt calculate in beneficiul elevilor. O singura evidenta este clara: Ministerul Educatiei plateste pe cap de elev aproximativ 2.500 de lei pe an. O suma insuficienta, atata timp cat banii acestia se duc pe plata salariilor profesorilor.