Suntem martorii unui scandal fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Un înalt mebru al clerului, episcopul Corneliu al Huşilor, apare într-o înregistrare compromiţătoare, alături de un alt bărbat. Patriarhia Română confirmă că el este cel din imagini.
Şi aşteaptă decizia Arhiepiscopiei Moldovei. În faţa Sinodului mitropolitan, Corneliu Bârlădeanu spune, chiar şi în al 12-lea ceas, că filmuleţul este trucat. Atenţie, urmează imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional.
La 24 de ore de la publicarea imaginilor scandaloase, Patriarhia Română aruncă bomba: episcopul Corneliu al Huşilor APARE în înregistrarea şocantă de patru minute. Biserica Ortodoxă Română se cutremură din temelii.
Mai marii Ortodoxiei de la noi sunt şocaţi. Este pentru prima dată când vizionează astfel de imagini. Un membru al clerului într-un joc sexual cu unul dintre seminariştii săi. Posibil minor.
La trei ore după ce au primit imaginile, Înalţii Prelaţi se pierd în bâlbâieli, deşi, în spate porţilor, se întrunea deja Sinodul Mitropolitan. Unde episcopul de Huşi dădea explicaţii superiorilor.
Şi la Episcopia din Huşi, e o linişte apăsătoare. Până şi purtătorul de cuvânt tace. Deşi a susţinut, până în al douăsprezecelea ceas, că imaginile sunt trucate.
Pentru episcopul Huşilor, urmează judecata bisericii. Până în 2015, în regulamentul BOR nici nu era menţionat termenul "homosexualitate". Ulterior, un articol a fost modificat. Mai exact şi sodomia este pedepsită. Iar cea mai grea sancţiune este caterisirea - excluderea din sânul bisericii.
Decizia va fi luată de Marele Sinod al Clericilor, în faţa căruia ar putea da explicaţii atât Înaltul prelat, cât şi consilierii săi, foştii seminarişti sau chiar duhovnicul la care se spovedeşte.
Enoriaşii sunt încă împărţiţi în două tabere. Unii se revoltă, iar alţii refuză să creadă.
Corneliu Bârlădeanu a decis să urmeze calea divină la 16 ani, când a început să studieze la Seminarul Teologic din Mănăstirea de la Neamţ. Ulterior, a venit la Bucureşti pentru facultate şi doctorat.
După ce şi-a terminat studiile, a devenit asistent universitar la Catedra de Teologie, în Germania. În 1998, s-a întors în ţară şi tot atunci a devenit călugăr. După numai doi ani, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a preoţiei, episcopia.
Citește mai mult pe Observator.tv!
Vremea nu ţine cu noi în acest weekend, meteorologii spun că vom avea timp de toamnă: cu ploi și vijelii... Vara ar putea aduce vești excelente! Fumatul ar putea fi din nou permis în cluburi şi restaurante...