Antena Căutare

Pensie 2019. Se mai cumpără vechimea în muncă pentru ieșirea la pensie în România?

Pensie 2019. Se mai cumpără vechimea în muncă pentru ieșirea la pensie în România?

Pensie 2019. Se mai cumpără vechimea în muncă pentru ieșirea la pensie în România?
Pensie 2019 | pixabay.com

Mulți dintre românii care poartă grija viitorului lor se gândesc la perioada pensionării și la cât de mult va conta vechimea în muncă. Începând cu octombrie 2016, românii care nu au ajuns încă la vârsta pensionării și au perioade în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public au primit oportunitatea de a achita contribuția la pensii pentru cinci ani. Aceste plăți retroactive pentru pensii s-au făcut până la sfârșitul anului 2018.

Cu toate acestea, se anunță că viitoare lege a pensiilor va reoferi românilor această posibilitate ca opțiune permanentă, făcând-o chiar mai accesibilă. Conform proiectului viitoarei legi a pensiilor, începând cu 2021, cumpărarea vechimii pentru pensie va deveni o posibilitate permanentă.

Mai mult decât atât, viitoarea lege a pensiilor va face posibil ca mecanismul plăților retroactive sa fie accesibil pentru mai multe persoane. Prin urmare, orice persoană care are un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani va avea oportunitatea de a face un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și de a-și plăti în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă în care contribuția la pensii nu a fost achitată.

Proiectul prevede: “În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”. Proiectul de lege stabilește că măsura cumpărării vechimii se va aplica începând cu 2021, indiferent de momentul în care documentul va fi oficializat.

Sursă foto: pixabay.com

Ministrul Educației: „Trebuie să-l scoatem din circuit, dar avem nevoie de bani!”. Elevii se vor chinui și în perioada u... Proprietarul ,,adăpostului de groază'' pentru animale a fost reținutl! Criminalul va fi pedepsit pentru chinul la care a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x