Noua formulă de cacul a pensiilor și noua lege adoptată de Guvern rotunjește, cel puțin pe hârtie, venurile românilor ieșiți din câmpul muncii. Peste trei ani, pensionarii care acum primesc pensii de 1.300 de lei ar trebui să ridice de la poștaș de trei ori mai mulți bani, până la 3.900 de lei.
De exemplu, în județul Vaslui, considerat a fi unul dintre cele mai sărace, din punct de vedere al nivelului de trai, doi parlamentari PSD de Vaslui, deputații Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncã din Camera Deputaților, și Irinel Stativã, dar și directorul general al Casei Naționale de Pensii, Vasilică Robu au anunțat, într-o ședință a Comisiei de Dialog Social, că pensiile vor fi majorate, așa cum scrie în noua lege.
Astfel, scrie publicația vremeanoua.ro, pânã în septembrie 2021, toate pensiile se dubleazã sau, în unele cazuri, se tripleazã, ajungând la nivelul pensiilor care se plãtesc în Uniunea Europeanã.
Lideri sindicali, reprezentanți ai organizațiilor de pensionari și ai patronatelor din tot județul Vaslui, dar și directori de deconcentrate s-au adunat în sala de ședințe a Prefecturii pentru a discuta pe baza noii legi a pensiilor. Deputatul Adrian Solomon, în calitatea să de președinte al Comisiei de Muncã din Camera Deputaților, a ținut sã anunțe cã legea pensiilor este pe ultima sutã de metri, iar orice propunere care ar veni din partea pensionarilor este binevenitã. “Sã știți cã, sãptãmâna viitoare, legea pensiilor întrã în plen la votul final în Camera Deputaților. Am venit sã preluãm de la dumneavoastrã anumite propuneri în cazul în care mai este ceva de modificat, dacã mai sunt reglaje care au scãpat în urmă discuțiilor cu organizațiile de pensionari și sindicatele. Ziua de 6 decembrie este ultima în care mai pot fi depuse amendamente la Comisia de Muncã, care sã fie dezbãtute și, eventual, aprobate”, a anunțat deputatul Solomon.
„Cei care au minim 15 ani de stagiu de cotizare vor întră în categoria pensionarilor, iar persoanele care au sub 15 ani de vechime vor merge în zona asistenței sociale. De asemenea, la perioadele asimilate am inclus și studiile de master și doctorat. În cazul persoanelor care au lucrat în coditii deosebite de muncã sau în grupele I și ÎI de muncã se va aplică o reducere a vârstei de pensionare. Spre exemplu, o persoanã care a lucrat un an în grupa ÎI de muncã are o reducere cu trei luni a vârstei de pensionare, iar la un an lucrat în condiții deosebite de muncã sau grupa I de muncã reducerea va fi de șase luni din vârsta standard de pensionare. Pe acest model se merge mai departe pentru cei care au lucrat mai mulți ani în acest grupe. O altã mãsurã este introducerea pensiei minime, care acum este în valoare de 640 de lei. Sunt persoane care au peste 30 de ani de muncã, dar au avut salarii mici și au pensii în jur de 600 de lei. Prin nouă lege a pensiei, aceste persoane vor avea pensia minimã de 640 lei. Toate persoanele care au de la 15 ani de vechime în sus nu pot avea pensia mai micã decât 45% din salariul minim brut pe economie”, a explicat Vasilică Robu, director general în cadrul Casei Naționale de Pensii.
Punctul de pensie crește de la 1 septembrie 2019
Începând cu dată de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, urmând că abia din 1 septembrie 2019 sã creascã la 1.265 lei. În 2019, se suspendã ocuparea posturilor vacanțe la stat, iar valoarea voucherului de vacantã va fi înghetatã la 1.450 de lei în urmãtorii doi ani. Punctul de pensie și valoarea pensiei sociale vor fi înghetate pânã la finalul lunii august 2019, iar ocuparea posturilor vacanțe la stat va fi suspendatã în cursul anului 2019.
Program metrou Crăciun 2018. Program de circulație în zilele nelucrătoare... Pensiile vor fi tăiate de la 1 ianuarie 2019! Anunțul neașteptat: ”Sute de mii de români vor avea o iarnă grea!”...