Guvernul Ponta nu are, deocamdata, baza legala pentru a indexa pensiile cu 4%, asa cum a promis. Asadar, premierul a cerut ministrului delegat pentru Buget sa vina ordonanta de urgenta, astfel incat indexarea pensiilor sa fie facuta, efectiv, din luna februarie.
Practic, prin aceasta OUG pe care a solicitat-o Victor Ponta, sase milioane de pensionari ar beneficia de indexarea cu 4%.
Vesti bune vin si din zona pensiilor private. Astfel, cei care aduna bani pentru batranete au facut un mic profit in 2012. Asta pentru ca o parte din contributia lor a mers si la fondurile de pensii obligatorii.
Mai exact, cine si-a pastrat 100 de lei din banii de pensie la cel mai performant fond privat avea in cont, la finalul lui 2012, 112,8 lei. La polul opus, cei al caror cont a fost administrat de cel mai neperformant fond privat aveau, in luna decembrie, un profit de numai 7 lei si 50 de bani.
La un castig de 8%, pensia privata obligatorie a fost, anul trecut, mai profitabila decat depozitele bancare si chiar decat titlurile de stat. Banii ar fi si mai multi daca si contributia transferata de la stat ar fi mai mare.
Legea prevede ca, pana in 2016, contributia la Pilonul II sa ajunga la 6% din salariul brut.