Antena Căutare

Pericol public: medicament cu risc major de infarct, vandut in farmaciile din Romania

Producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a ajuns la un acord cu autoritatile americane, urmand a plati 3 miliarde de dolari, pentru a se pune capat investigatiilor si altor acuzatii legate de modul in care si-a promovat unele produse in SUA, precum si pentru nereguli legate de stabilirea pretului de referinta al medicamentelor, in vederea compensarii, informeaza Washington Post, citand Bloomberg.

Intre altele, amenda vizeaza medicamentul Avandia, destinat diabeticilor. Problema cu acest medicament este faptul ca majoreaza semnificativ riscul de infarct miocardic. Dupa cum se arata in acest reportaj difuzat anul trecut de CBS, cei de la GSK stiau din anul 1999 de acest neajuns si, totusi, au pastrat tacerea.

Rapoarte medicale au semnalat inca din prima jumatate a deceniului trecut faptul ca Avandia reprezinta un risc major pentru sanatate, iar noile clipuri de promovare GSK au consemnat recomandarea ca diabeticii cardiaci sa isi consulte medicul inainte de a lua pastilele respective.

Un raport publicat in 2007 de New England Journal of Medicine si citat de CBS arata ca Avandia creste riscul de infarct miocardic cu 43%. Rapoarte ulterioare au concluzionat ca riscul este chiar mai mare, de 72%, inturcat diabeticii prezinta, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme cardiace, comparativ cu cei care nu sufera de aceasta maladie.

Urmare a confirmarii acestor rapoarte, Uniunea Europeana a decis interzicerea comercializarii Avandia, iar Statele Unite se pregatesc sa adopte o masura similara.

Articolul continuă după reclamă

Cu toate acestea, Avandia inca se mai gaseste in farmacii din Romania. Nu se gaseste in toate lanturile de farmacii si nici in toate farmaciile anumitor lanturi, dar inca se gasesc stocuri suficiente. De pilda, nu se gaseste in farmaciile din Bucuresti ale lantului Sensiblu, dar se afla „pe stoc" in farmacii din Alba Iulia, Ploiesti, Suceava, Targu Jiu si Timisoara. Verificarile au fost efectuate pe site-urile lanturilor de farmacii si telefonic.

Medicamentul este scump (99,44 lei un flacon) si, probabil, s-a luat decizia ca sa fie comercializat acest produs pana la epuizarea stocurilor, pentru a se limita pierderile. Ar fi o dovada de cinism, dar cinismul este o caracteristica a comertului, chiar si al celui cu medicamente.

Reprezentantii GSK Romania s-au declarat uluiti sa afle ca medicamentul se mai afla in farmaciile din Romania: „Am solicitat distribuitorilor, inca de anul trecut, retragerea acestui produs din farmaciile romanesti. Procesul de retragere s-a incheiat anul acesta, in luna mai si am comunicat acest lucru Agentiei Nationale a Medicamentului", spun reprezentantii GSK.

Anca Crupariu, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului a declarat ca, foarte probabil, medicamentul nu ar mai trebui sa fie in farmacii, dar nu a putut da un raspuns exact, neaflandu-se la birou.

Analistii Barclays se asteapta ca, in pofida aranjamentului din SUA, GSK sa fie nevoita sa mai achite daune cifrandu-se la peste 173 de milioane de euro anual, celor afectati de produsele sale. Foarte multi avocati, in special americani si britanici, au sesizat oportunitatea si ofera consiliere gratuita celor interesati de a da in judecata producatorul britanic de medicamente.

Andrew Witty, directorul executiv al GSK a declarat, citat de Bloomberg, ca „In anii din urma, ne-am modificat fundamental procedurile pentru a fi in conformitate cu cerintele legale si pentru a ne asigura ca operam conform celor mai inalte standarde de integritate".

Reprezentati ai companiei GSK: Distribuitorii sunt obligati de lege sa asigure retragerea de pe piata a produsului

"In cazul produselor pe baza de rosiglitazona am respectat decizia Agentiei Europene a Medicamentului de a suspenda produsele de pe piata, pentru ca pacientul si siguranta acestuia sunt prioritare pentru noi", au declarat pentru Jurnalul National reprezentati ai companiei GSK in Romania.

"Prin urmare, am urmat procesul reglementat prin lege, un proces in care sunt prevazuti pasii pe care orice retragere de produs trebuie sa ii urmeze. Astfel, producatorul trimite distribuitorilor sai instructiuni clare referitoare la produsul implicat in retragere si le cere acestora retragerea din teritoriu. In acest punct, producatorul le cere distribuitorilor si semnarea unei declaratii din care sa reiasa ca ei au efectuat retragerea tuturor produselor solicitate. Acest lucru s-a intamplat si cu distribuitorii celor doua lanturi de farmacii mentionate de dumneavoastra. Mai departe, pe baza declaratiilor centralizate de la toti distribuitorii, producatorul informeaza ANMDM asupra rezultatelor finale ale retragerii produsului, ceea ce noi am facut in prima parte a acestui an.

Prin urmare, potrivit legislatiei in vigoare, distribuitorii sunt obligati sa asigure retragerea de pe piata a tuturor cantitatilor existente, acestia fiind responsabili de implementarea si aplicarea procedurii de retragere de pe piata la cererea producatorului. (Retragerea s-a facut conform Legii 95/2006 - Titlul XVII, Medicamentul, Regimul de retragere la nivel DAPP, distribuitori, farmacii).


In plus, in cazul acestor produse am facut toate demersurile pentru a-i informa pe medici si farmacisti despre decizie si despre pasii urmatori. Astfel, un numar de peste 20.000 de cadre medicale (medici si farmacisti) au fost informati despre suspendarea produselor
", au explicat procedurile reprezentantii GSK.

Jurnalul National

Cum isi dau foc romanii: Topul celor mai intalnite cauze de incendiu!... Case cu turnulete, masini luxoase si aur cat cuprinde: Vezi "Top 3" cei mai bogati romi din Romania!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x