- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cea mai sigură metodă de a scăpa de ambrozie este să o rupem direct de la rădăcină, înainte de a ajunge la maturitate. Specialiştii spun că o singură plantă matură împrăştie în aer miliarde de particule de polen care provoacă alergia şi produce până la 30 000 de seminţe care îşi păstrează proprietăţile chiar şi 40 de ani.
Cum apare alergia?
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.
De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Exista si cazuri cand varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an.
Scumpiri alarmante în România! Cu cât au crescut prețurile la alimentele de bază din cauza pandemiei
Simptome
- Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritati
- Senzatie de mancarime in gat
Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare (wheezing).
Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.
Cat de frecventa este alergia la ambrozie?
Statisticile arata ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. Aceste date evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa din Romania, ceea ce indica o morbiditate crescuta, comparabila cu cea data de diabetul zaharat.
Amanta lui Alin Oprea este prietenă de familiei! Acesta avea o relație de doi ani cu ea, soția a avut un șoc... Întâlnire secretă între frații lui Emi Pian și șefii din Poliția Română! Ce au negociat: „Am ajuns la o înţelegere”...