Căutare Live

Pericolul alergiei la ambrozie: Care sunt simptomele și cum apar problemele

De când a venit căldura, terenurile neîngrijite din oraşe şi împrejurimi, s-au umplut de ambrozie, una dintre cele mai alergene plante. Sute de mii de români cer anual autorităţilor să-i salveze de buruiană, de multe ori oamenii rămân doar cu cerutul şi cu pastilele contra alergiilor.

Pericolul alergiei la ambrozie: Care sunt simptomele și cum apar problemele

Cea mai sigură metodă de a scăpa de ambrozie este să o rupem direct de la rădăcină, înainte de a ajunge la maturitate. Specialiştii spun că o singură plantă matură împrăştie în aer miliarde de particule de polen care provoacă alergia şi produce până la 30 000 de seminţe care îşi păstrează proprietăţile chiar şi 40 de ani.

Cum apare alergia?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Exista si cazuri cand varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an.

Scumpiri alarmante în România! Cu cât au crescut prețurile la alimentele de bază din cauza pandemiei

Simptome

  • Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
  • Stranut
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Rinoree (secretie nazala apoasa)
  • Cefalee
  • Ochi iritati
  • Senzatie de mancarime in gat

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare (wheezing).

Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.

Cat de frecventa este alergia la ambrozie?

Statisticile arata ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. Aceste date evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa din Romania, ceea ce indica o morbiditate crescuta, comparabila cu cea data de diabetul zaharat.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Întâlnire secretă între frații lui Emi Pian și șefii din Poliția Română! Ce au negociat: „Am ajuns la o înţelegere”...
Parteneri
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cum a fost surprinsă familia celor doi îndrăgostiți
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de timpul liber în Los Angeles și au mers să vizioneze filmul Licorice Pizza. Fotografii s-au aflat tot timpul pe urmele celor doi. Alături de ei s-au aflat gemenii artistei, Emme și Max, dar și doi dintre copiii lui Affleck, Seraphina și Samuel.
Catine.ro
Ultimele știri