- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pesta Porcină Africană a fost confirmată la porcii dintr-o gospodărie aflată în localitatea Ieud, din judeţul Maramureş. În urma confirmării, Poliția a demarat o anchetă pentru a verifica suspiciuni potrivit cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale contaminate.
„În cursul zilei de 22.10.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a fost notificată de existenţa unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud, judeţul Maramureş. În cursul aceleiaşi zile specialiştii DSVSA Maramureş au recoltat probe biologice de la un porc mort şi doi purcei în viaţă, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Maramureş", a precizat ANSVSA.
În urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureş, o echipă de specialişti din cadrul DSVSA Maramureş a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală şi a aplicat primele măsuri de restricţie.
Institutul de Diagostic şi Sanătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureş, în data de 23 octombrie, potrivit News.ro.
„A fost demarată şi o anchetă a Poliţiei pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare", potrivit ANSVSA.
La nivelul focarului se aplică măsurile de restricţie privind circulaţia animalelor, produselor şi subproduselor animale şi vegetale, mijloacelor de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere şi pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulaţiei animalelor.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţene.
Toate animalele suspecte trebuie să fie eutanasiate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
CUTREMUR în România, în această seară! Ce magnitudine a avut seismul... Statul vrea să le deschidă conturi tuturor copiilor din România, fără acordul părinților! Câți bani ar putea aduna în „p...