Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți seară, că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite. Totuși, un senator atrage atenția că acest pilon va dispărea.
Potrivit senatorului PNL Florin Cîțu, în ceea ce privește Pilonul II de pensii, "lucrurile, așa cum ne așteptam duc spre o naționalizare care nu va fi făcută cu mâna Guvernului, ci implicit: oamenii vor pleca din România".
"În acest moment, așa cum este structurată taxarea acestui sector, nu există niciun motiv pentru companiile care administrează astăzi fondurile din Pilonul II de pensii să rămână în România. Veți vedea că aceste afaceri se vor restrânge. Problema este că, atunci când un sector are investiți bani pe 30 de ani de zile, iar sursa investițiilor poate fi restrasă după cinci ani, se schimbă paradigma. De aceea spun că acest sector acum nu mai are nicio motivație. Ori se vor restrânge aceste investiții, dar asta înseamnă randamente mai mici, ori sectorul va dispărea. Merg pe a doua variantă, până la finalul anului viitor", a subliniat Cîțu.
De asemenea, el a subliniat că taxa asupra sectorului bancar nu aduce nimic bun: "Mai mult, această dobândă este plafonată sub rata inflației. În loc să îi ajute pe cei care încearcă să economisească în viitor, îi omoară", a adăugat Cîțu.