Antena Căutare

Poliția Română interzice folosirea rețelelor sociale pentru transmiterea sarcinilor de lucru: „au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare”

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a emis o dispoziţie prin care interzice folosirea WhatsApp-ului, Facebook-ului şi a altor canale de comunicare alternativă, în activitatea profesională, considerând-o un risc de securitate. 

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a emis o dispoziţie prin care interzice folosirea WhatsApp-ului, Facebook-ului şi a altor canale de comunicare alternativă, în activitatea profesională, considerând-o un risc de securitate.

Printr-o decizie făcută publică de Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol, şefii Poliţiei Române interzic transmiterea sarcinilor de serviciu prin aceste mijloace, potrivit Adevărul.ro.

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii. Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm. În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni. Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral. Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului EUROPOL“, este reacţia Europol la această decizie.

Momente de groază pe un aeroport din Iași! Un avion a avut probleme în timp ce ateriza și autorităţile au instituit Codu... Un român s-a îmbogățit peste noapte! Cum a reușit să câștige 280.000 de euro, într-o singură lună, cu o afacere deschisă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x