Polizorul unghiular, cunoscut și sub numele de „flex”, este unul dintre aparatele ce nu poate lipsi din arsenalul de scule al oricărui bărbat care mai meșterește din când în când prin casă. Dacă vorbim despre un pasionat de bricolaj, cu atât mai mult se simte necesitatea achiziționării unei asemenea scule electrice.
Mulți se văd puși în încurcătură însă atunci când trebuie să aleagă un flex, motiv pentru care este nevoie de informare, chiar de recomandări oferite de persoane avizate pentru a face alegerea potrivită. Cu ajutorul specialiștilor de la Tehnicbazar (www.tehnicbazar.ro) am conceput un ghid util cu ajutorul căruia selecția flexului potrivit nu mai este o provocare atât de mare.
Alegerea unui flex trebuie să țină cont de elementele de siguranță
Utilizarea unui polizor unghiular presupune un risc relativ de accidentare. Chiar dacă pentru cei experimentați acest risc este considerabil redus, nu trebuie ignorate nicicând elementele de siguranță specifice, deosebit de importante. Astfel, polizorul unghiular ales va trebui să dispună de sistemele de protecție corespunzătoare, de apărători și diverse alte elemente de siguranță.
De asemenea, recomandarea fermă a specialiștilor de la Tehnicbazar este ca flexul ales să nu fie folosit necorespunzător, mai exact în operațiuni pentru care nu a fost conceput, întrucât în astfel de cazuri riscul de accidentare devine mai ridicat.
Selecția polizorului unghiular în funcție de brand-ul producător
Pe piața de profil există numeroși producători, însă unii au reușit să își consolideze poziția și notorietatea. Oricine știe că nu ai cum să dai greș dacă alegi un flex Bosch, Makita sau Metabo. Produse de acest tip, de la acești producători și nu numai, sunt disponibile pentru cei interesați în cadrul magazinului online menționat - www.tehnicbazar.ro.
Polizor unghiular cu fir sau cu acumulatori?
Răspunsul la această întrebare stă în modul de utilizare al flexului. Dacă lucrările de realizat impun un plus de mobilitate și autonomie, alternativa ideală este polizorul unghiular cu acumulator. Cu ajutorul acestuia se poate lucra oriunde, inclusiv în locații în care nu există surse de curent pentru alimentare.
În cazul în care este necesară însă o putere mai mare, eficiență sporită și randament, polizorul unghiular cu fir este alegerea inspirată. Utilizarea nu va mai presupune întreruperi cauzate de reîncărcarea acumulatorului, ceea ce presupune și un randament mai ridicat.
Caracteristici tehnice importante la alegerea unui flex
Parametrii tehnici pot pune în încurcătură un necunoscător atunci când trebuie să aleagă un polizor unghiular potrivit. Cei mai importanți sunt următorii:
- Puterea motorului - se alege în funcție de tipul lucrărilor pentru care va fi utilizat flexul. În cazul lucrărilor casnice fără solicitări prea mari se poate alege un flex cu un motor de 500 - 1000 W, însă dacă vine vorba de tăierea zidăriei sau a materialelor metalice mai groase este recomandat să se aleagă un polizor unghiular cu motor de minim 2000 W.
- RPM (rotatii pe minut) - majoritatea polizoarelor unghiulare au un RPM cuprins între 5000 și 10000. Viteza de rotație trebuie însă adaptată și la tipul de disc utilizat, respectiv la dimensiunile acestuia. În majoritatea cazurilor, modelele care pot să ofere o viteză de rotație de 10000 RPM sau mai mult sunt cele mai căutate.
- Dimensiuni și tipuri de discuri - dimensiunile standard ale discurilor sunt de 115, 125, 150, 180 și 230 milimetri și se aleg în funcție de maniera de utilizare a flexului. În ceea ce privește tipologia, există discuri tăietoare (sau diamantate), discuri abrazive, discuri pentru șlefuit și pentru periat.
Cunoașterea tuturor elementelor menționate anterior va face mult mai ușoară alegerea unui polizor unghiular potrivit. Pentru o gamă variată de polizoare unghiulare, cei interesați pot consulta și oferta tehnicbazar.ro, care reunește produse de calitate, provenite de la producători recunoscuți pe piața de profil.