Postul Paștelui 2019. De ce Postul Mare durează 40 de zile. Află din articolul a1.ro, de ce Postul Mare are o durată de 40 de zile. Plus, toate informațiile utile despre Postul Paștelui 2019
Pe 11 martie creștinii ortodocși de pretutindeni se pregătesc pentru Postul Paștelui, cel mai lung post din an, care se va sfârși pe 27 aprilie. Pentru creștinii catolici, Postul Mare a început pe 6 martie, în Miercurea Cenușii și se va sfârși pe 20 aprilie. Postul este considerat un timp liturgic de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului. La catolici, Postul Paștelui este marcat de Misterul Pascal al lui Cristos, adică de pătimirea, moartea și Învierea Lui.
Cristos Înviat ne cheamă să ieșim din „întunericul” nostru și să mergem spre El, care este Lumină. Astfel, Postul Mare este un drum spre Înviere. Cei care țin Postul Mare văr acest lucru ca pe un ajutor eficient spre întâlnirea cu Cristos și spre redescoperirea identității noastre de botezați, o renaștere din Duh.
De ce durează Postul Mare 40 de zile?
În Biblie se regăsește de mai multe ori numărul 40: potopul a durat 40 de zile și 40 de nopți (cfr. Gen 7,12); evreii au trăit în pustiu 40 de ani (cfr. Deut 8,2); Ezechiel a stat culcat 40 de zile pe partea dreaptă, ca simbol al pedepsei divine asupra cetății Ierusalimului (cfr. Ez 4,6); Moise a postit timp de 40 de zile pe muntele Sinai înainte de a primi Tablele Legii (cfr. Ex 24, 12-17); 40 de zile a călătorit Ilie prin deșert, fugind de răzbunarea reginei Izabela (cfr. 1Regi 19,1-8); Isus, după ce a fost botezat de Ioan în Iordan, înainte de a începe activitatea sa publică, a petrecut 40 de zile și 40 de nopți în deșert în rugăciune și post (cfr. Mt 4,2).
Încă din secolul al IV-lea, în Biserică se practica o perioadă de pocăință și reînnoire interioară, prin post și abstinență. Prin cele 40 de zile ale Postului Mare, Biserica se unește cu misterul lui Isus în pustiu (cf. Catehismul Bisericii Batolice, nr. 540). Urmând exemplul lui Isus, credincioșii sunt chemați la un timp de pregătire pentru solemnitatea Învierii Domnului, prin reînnoire spirituală în rugăciune, prin practicarea faptelor de caritate și printr-o atitudine de pocăință în post și abstinență.
Ce înseamnă post și abstinență?
Postul exprimă participarea trupului la drumul de convertire şi favorizează abţinerea de la păcat.
Post înseamnă abținere de la mâncare și băuturi alcoolice în semn de pocăinţă; persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani mănâncă doar o dată în zi pe săturate – excepție fac persoanele bolnave sau care urmează un tratament medicamentos și cele care desfășoară munci foarte grele.
Abstinenţă înseamnă abținerea de la carne și este un semn al abandonării unei vieţi prospere pentru a trăi o viaţă sobră.
De asemenea, în timpul Postului Mare, disciplina bisericească interzice, în spirit de pocăinţă, tuturor credincioşilor care au împlinit vârsta de 14 ani, consumul de carne în zilele de vineri.
Biserica recomandă ca în această perioadă pocăinţa trupească să fie însoţită de o rugăciune mai intensă şi asiduă, şi de săvârşirea de fapte de caritate, acordând mai mult spaţiu lui Dumnezeu.
Când începe Postul Mare în 2019 și când se sfârșește?
Postul Mare începe în fiecare an cu Miercurea Cenușii. În anul 2019, în Calendarul romano-catolic, Miercurea Cenușii este în ziua de 6 martie. În Miercurea Cenușii credincioșii sunt chemați să țină post și abstinență și să participe în biserici la ritul impunerii cenușii. Postul Mare se încheie în Joia Sfântă, pe 20 aprilie, când începe Triduum-ul Pascal, Joia Sfântă, Vinerea Sfântă și Sâmbăta Sfântă, care culminează cu celebrarea Învierii Domnului. Postul Mare pentru creștinii ortodocși va începe pe 11 martie și se va sfârși pe 27 aprilie.
Sursă foto: pixabay.com
ANAF, anunț de ultimă oră! Românii trebuie să depună aceste documente până pe 31 iulie... Video. Celebra Lidia Fecioru, jignită și umilită într-un mod oribil: „Arăți ca o vacă!”...