Prognoza meteo pe următoarele trei luni nu vine cu veşti bune. Toate regiunile vor fi măturate de ploi abundente începând cu luna aprilie. Nici în mai şi iunie nu vor scăpa de precipitaţii, iar temperaturile se vor încadra în limitele normale ale perioadei în sud, în timp ce în restul regiunilor frigul încă persistă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a temperaturilor medii şi a cantităţilor de precipitaţii pentru perioada aprilie – iunie 2016.
APRILIE: Conform specialiştilor, luna aprilie va aduce temperaturi normale în sud-estul ţării şi local în sud, dar va fi mai frig decât ar fi normal pentru această perioadă în restul ţării. Luna aprilie va fi una ploioasă, fiind aşteptate ploi peste mediile lunii, mai ales în centrul şi în nordul ţării. În aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării.
În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează valori medii de temperatură de până la 11 grade Celsius, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia.
La capitolul precipitaţii, acestea vor fi apropiate de mediile multianuale în sud şi local în est, iar în restul ţării vor avea o tendinţă spre excedent. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 51,3 l/mp pentru luna aprilie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) şi Crişana (69 l/mp).
MAI: În luna mai lucrurile nu par să se schimbe prea mult. La fel, doar în sud-est, local în sud şi în vest aşteptăm temperaturi în norme, în restul regiunilor va fi mai răcoare faţă de normal. Precipitaţiile vor fi în creştere în cea mai mare parte a ţării, exceptând sudul şi sud-estul ţării.
În regiunile nordice şi în cele din centrul ţării, valorile termice se vor putea situa sub media climatologică, stabilită la 14,9 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 18 grade Celsius.
În mai, precipitaţiile împart ţara în două: acestea vor fi apropiate de mediile multianuale în sudul şi local în estul ţării, iar în restul teritoriului vor putea fi excedentare, peste media multianuală lunară de 66,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crişana (85 l/mp), Banat (84 l/mp) şi Oltenia (83 l/mp).
IUNIE: Mai cald în sud Conform ANM, în iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a ţării. Media lunii iunie se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 şi 21 de grade Celsius în Moldova, între 15 şi 19 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 16 şi 22 de grade Celsius în Oltenia şi Muntenia.
Tot în iunie, precipitaţiile totale lunare vor avea o tendinţă spre deficit în regiunile sudice, estice şi local în cele vestice. În restul ţării, acestea se vor încadra în limitele climatologice normale, în apropierea mediei multianuale lunare de 84,5 l/mp.
În zona Munteniei, Olteniei, Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei, Moldovei şi Banatului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea depăşi 100 l/mp. Doar în Dobrogea, estimările variază între 27 şi 60 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.