În 2016, alte proiecte de lege care vizează măriri de indemnizaţii şi acordarea de sporuri şi prime pentru bugetari se află în dezbaterea Parlamentului. Aleşii le promit totodată românilor măriri de pensii şi chiar majorarea alocaţiilor copiilor
Pe ordinea de zi a Senatului şi Camerei Deputaţilor se află mai multe proiecte de lege, depuse de aleşi, care vizează mărirea indemnizaţiei de şomaj, acordarea de pensii speciale, sporuri şi prime pentru anumiţi bugetari şi veterani de război.
Alte iniţiative legislative urmăresc implementarea unor măsuri de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice. Şi elevii ar putea primi o veste bună, deoarece un proiect de lege aflat în dezbatere se referă la majorarea alocaţiei de stat la 200 de lei.
Toate aceste proiecte ar urma să fie dezbătute şi supuse la vot în sesiunea ce va începe în luna februarie, într-un an în care românii vor fi chemaţi la vot şi la locale şi la parlamentare.
1. Şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR au iniţiat un proiect de lege care prevede că indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, de la 375 de lei la 450 de lei.
Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.
Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat.
2. Un grup de senatori PSD, printre care Mihnea Costoiu şi Ecaterina Andronescu, au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia, angajaţii din domeniul inovării şi cercetării aplicate - cercetători şi cadre didactice universitare - ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit.
Contribuabilii care vor beneficia de prevederile proiectului de lege "trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar", putând fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.
Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că România cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.
Semnatarii invocă faptul că Noul Cod Fiscal scuteşte de la plata impozitului pe venit "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator", categorie cărora ar trebui să i se alăture cei din cercetare.
Proiectul de lege se află pe agenda Senatului.
Află ce alte proiecte se află pe agenda aleșilor, înclusiv alocațiile, pe observator.tv!
Un fenomen important ne va afecta pe toți anul acesta! Doar cei puternici vor putea face față!... Mărturii zguduitoare din Colectiv: ”Ni s-au lipit rănile. Durea prea tare. Fumul devenise un giulgiu sufocant!”...