Antena Căutare

Pungile din plastic n-au dispărut din magazine şi pieţe, deși legea le interzice

Pungile din plastic n-au dispărut din magazine şi pieţe. Vânzătorii le scot de sub tarabă. În timp ce în supermarketuri, au fost înlocuite cu unele tot din plastic.

Pungile din plastic n-au dispărut din magazine şi pieţe. Vânzătorii le scot de sub tarabă. În timp ce în supermarketuri, au fost înlocuite cu unele tot din plastic.

De la 1 ianuarie, pungile subţiri, din plastic, ar fi trebuit să dispară complet din magazine şi pieţe. Însă doar la vedere sunt expuse pungi biodegradabile sau reciclabile. Din spatele tarabei ni se oferă tot plasele vechi.

Comercianţii care recunosc că mai folosesc vechile pungi spun că vor respecta legea când... le termină. În magazine, situaţia e alta.

Pentru că pungile biodegradabile nu sunt pe gustul tuturor clienţilor, au apărut şi cele reciclabile.

COSTEL STANCIU, preşedinte APC: "Această sacoşă este fabricată din 80% material reciclat şi este 100% reciclabilă", avem o pictogramă specifică pungilor care sunt realizate din materiale plastice reciclabile. Această pungă a fost produsă din polietilenă reciclată.

Cu alte cuvinte, sunt tot plastic. Respectă legea pentru că sunt fabricate din materiale reciclabile. Însă e greu de crezut că vor intra şi în circuit, că vor fi topite şi refolosite. În realitate, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu, mai puţin de 50% dintre ele sunt cu adevărat reciclate.

Marian David, Garda de mediu: Sunt pungi pe care scrie un mesaj foarte clar: 100% regenerabile, 80% biodegradradabile. Dacă discutăm despre compoziţia pungii, garda de mediu nu are competenţe şi nici echipamentele necesare pentru a face aceste analize.

Avem o lege în vigoare însă nimeni nu urmăreşte aplicarea ei. Totuşi, prevede sancţiuni.

Georgeta Cristina Crăciun, comisar ANPC: Sancţiunile contravenţionale pentru operatorii economici sunt între 30.000 de lei şi 50.000 de lei.

Până acum, evident, nimeni nu a fost sancţionat. Dacă pungile de plastic nu dispar în totalitate, România riscă amenzi de 100.000 de euro pe zi.

Citește mai mult pe Observator.tv!

Au toaletă în curte, dar sunt conectaţi la Internet prin Wi-Fi. Se întâmplă în Botoșani... Donarea de sânge, blocată în toată ţara! Institutul de Hematologie a uitat să plătească factura la internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x