Antena Căutare

Raport MAI: Coruptia, cea mai grava problema a Romaniei

Potrivit unui studiu privind coruptia din administratia publica locala realizat de MAI, prin Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice in colaborare cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in perioada noiembrie-decembrie 2011 si decembrie 2011-ianuarie 2012, 33,4% dintre romani si aproximativ acelasi procent (31,7%) dintre reprezentantii administratiei publice locale considera fenomenul coruptiei ca cea mai grava problema actuala a Romaniei.

Studiul releva faptul ca perceptia despre coruptie influenteaza negativ si pe cea privind directia in care merge tara (83,2%).

In ceea ce priveste institutiile administratiei publice locale, 92,7% dintre cei care au raspuns considera ca nu trebuie sa primesti bani sau cadouri de la o persoana care te solicita in rezolvarea unor probleme, 89% nu sunt de acord sa apelezi la o cunostinta de la Directia Taxe si Impozite pentru a evite plata unor obligatii catre stat, 91% sunt impotriva oferirii de bani sau cadouri unui functionar public pentru a-i ajuta in rezolvarea unor probleme, iar un procent ridicat din randul populatiei si al reprezentantilor administratiei publice locale este impotriva apelarii la un prieten pentru rezolvarea dosarului de somaj sau promisiunea recompensarii ulterioare a unui angajat de la cadastru pentru eliberarea unor documente inainte de termen.

Studiul mai arata ca la nivelul anului 2011 gradul coruptiei masurat in baza perceptiilor populatiei a ajuns la 87,5%, la fel de ridicat cum se inregistra si in anii 2007, 2008 si 2009.

In ceea ce priveste nivelul gradului de coruptie in diferite institutii publice si locale, datele releva ca 28,9% din populatia generala considera cel mai ridicat grad de coruptie in Guvern, pe urmatoarele locuri fiind Parlamentul, cu 11,7%, sistemul de sanatate cu 10,3% si instantele de judecata cu 7,7%.

La nivelul institutiilor administratiei publice locale, cele mai corupte institutii, in opinia a 64,5% din respondenti, sunt Consiliile Judetene si serviciile de sanatate (59,9%).

Fiind chestionati si cu privire la tipurile de coruptie care se manifesta in cadrul institutiilor, 72,7% dintre cetateni indica traficul de influenta. Darea de mita este perceputa si ea ca des intalnita la nivelul Administratiei Publice Locale, confirmand ca piata coruptiei se dezvolta pe principiile cererii si ofertei.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 6.023 de persoane, cu o marja de eroare de +/- 1,46% si 1,26%, la un nivel de incredere de 95%.

VIDEO! Hotul-paianjen a lovit din nou... Poluare masiva pe un rau din Arges dupa spargerea unei conducte de titei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x