Potrivit Institutului de Cercetare a Calitatatii Vietii, o prima explozie a saraciei s-a produs intre 1991 si 1994. Economia a inceput apoi sa dea semne de revenire, dupa care, saracia a lovit din nou si a inceput sa se resimta crunt din 2009. Cercetatorii spun ca tendinta nu pare sa se schimbe nici pentru 2010 sau 2011.
Raportul arata ca saracirea absoluta nu i-a afectat la fel pe toti romanii, dupa cum nici efectele pozitive din economie nu s-au resimtit egal pe categorii de populatie. Cel mai rau a fost la sate si in zona de nord-est a tarii, iar taranii si somerii au resimtit de fiecare data cele mai mari rate ale saraciei.
Din 2009, criza economica a adus in prag de saracie mare parte dintre salariati. Si asta pentru ca unii si-au piedut locul de munca, iar altii au ramas fara o parte din venituri, indiferent ca au lucrat la stat sau in domeniul privat. Si micii afaceristi au avut de suportat efectele crizei.
In plus, sustin autorii raportului, nici copiii nu au scapat de saracie. Pentru ca veniturile familiei au scazut, s-a ajuns la un suport financiar redus pentru invatamant, sanatate si sistemul de asistenta sociala.
Potrivit raportului, o familie cu 2 copii, care se bazeaza pe doua salarii minime, se va confrunta mereu cu o saracie severa. Mai exact, va avea de fiecare data, sub 50 % din nivelul minim al unui trai decent.
Sursa: Jurnalul National
Cod Galben de vijelii in 17 judete. Vezi zonele afectate!... Pretul unui litru de benzina s-a majorat cu 9 bani...