Antena Căutare

Moaștele Sfintei Parascheva, pupate de 200.000 de oameni: "Ne-am rugat pentru minuni. Am simțit protecția Cuvioasei"

Aproape 200.000 de persoane au venit în aceste zile la Iaşi şi s-au închinat în baldachinul din Curtea Mitropolitană, unde se află raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Spiridon, numărul fiind un record al ultimilor ani.

Aproape 200.000 de persoane au venit în aceste zile la Iaşi şi s-au închinat în baldachinul din Curtea Mitropolitană, unde se află raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Spiridon, numărul fiind un record al ultimilor ani.

Potrivit autorităţilor locale, de vineri dimineaţa de când a început pelerinajul pentru hramul Sfintei Parascheva şi până marţi dimineaţa, la ora 10,00, prin baldachinul în care se află raclele cu moaştele celor doi sfinţi au trecut 198.000 de pelerini, iar alţi 24.000 încă se mai aflau la rând, 3.000 dintre ei fiind în curtea mitropolitană.

Începând de pe 11 octombrie, de când racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, au fost 811 persoane care au necesitat îngrijiri medicale, 63 dintre acestea fiind transportate la spital.

Cel mai mare pelerinaj din Europa: Moaștele Sfintei, aduse la Iași încă din 1641

Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioasei Parascheva, mai ales în ziua de 14 octombrie, este continuu încă din secolul XVII, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele Sfintei au fost aduse la Iaşi pe 13 iunie 1641. De atunci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi. Tot din acea perioadă a început pelerinajul la moaştele sfintei. Nici măcar în timpul regimului comunist pelerinajul nu a fost oprit.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.

RAPORT: Una din 20 de comenzi online de mâncare este livrată studenţilor. Suma medie pe care o plătesc studenţii pentru ... Nereguli grave la Săpoca, unde au pierit șapte oameni! Zeci de pacienți internați, deși nu există paturi, iar spitalul n...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x