Antena Căutare

O schimbare majoră la Legea pensiilor pune în pericol o categorie de români! Capcana de care trebuie să se ferească toți

Românii care vor să îşi retragă banii de la pilonul doi de pensii private vor putea face acest lucru, începând din 2019, condiția fiind să aibă cel puțin 5 ani de cotizaţie. Specialiștii avertizează, însă, că mulți români ar putea cădea într-o capcană.

Românii care vor să îşi retragă banii de la pilonul doi de pensii private vor putea face acest lucru, începând din 2019, condiția fiind să aibă cel puțin 5 ani de cotizaţie. Specialiștii avertizează, însă, că mulți români ar putea cădea într-o capcană.

Potrivit specialiștilor, această modificare la Legea pensiilor va îngropa sistemul de pensii administrate privat.

După primele calcule, 80% dintre români ar putea apela la această variantă de retragere a banilor, pentru a-şi acoperi creditele bancare. Aceasta este, însă, o bucurie de moment, deoarece la bătrâneţe acești români s-ar putea să nu aibă din ce trăi.

„O persoană care participă la un fond de pensii să poată să se retragă, dacă consideră de cuviință. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. Activele cuvenite se transferă participantului respectiv, cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active”, a anunțat Eugen Teodorovici, potrivit digi24.ro.

Consecințele acestei măsuri sunt dezastruoase, potrivit specialiștilor.

„Este o capcană pentru că în momentul în care tu îţi retragi banii de pensii, de fapt te autosugestionezi că ai nişte bănuţi pe termen scurt. Nu vei fi scutit de plata contribuţiei la pensii, ci ea se va duce în continuare la pilonul 1 de pensii, la bugetul de stat”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal.

În primele 10 luni ale acestui an, din bugetul total de peste 250 de miliarde de lei, aproape 80% s-a dus pe salarii şi consum.

Administratorii de pensii private spun că odată cu retragerea fondurilor de la Pilonul II rata sărăciei va creşte.

„Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat”, afirmă APAPR.

În prezent, în România peste 7 milioane de oameni contribuie la pilonul II de pensii, iar din 2008 şi până în prezent s-au strâns în conturi peste 48 de miliarde de lei.

Cutremur în România, în această dimineață! Specialiștii sunt alertați... Alertă la METROU! Poliția face apel la bucureșteni: „E o situație GRAVĂ”!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x