Antena Căutare

ROANTANAMO, inchisorile C.I.A. din Romania: Zboruri clandestine, centre secrete si detinuti-fantoma

Un razboi nemilos, inamici redutabili, unul nevazut, putin stiut. Vorbim despre programul secret al CIA: inchisori bine ascunse, avioane discrete, complicitati ale statelor aliate. Doi ani de documentare si un demers jurnalistic fara precedent dezbraca de secrete o operatiune extrem de controversata, una in care a fost implicata si tara noastra. Din aceasta seara urmariti, in exclusivitate, Roantanamo - inchisorile CIA din Romania - un serial realizat de George Colgiu si Dan Gecui, impreuna cu Stefan Candea, de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Terorismul, cel mai de temut inamic al secolului in care traim. Un inamic ce a insangerat America si restul lumii, un razboi nemilos in care Romania ia parte. Pe fata, in Afganistan, altul, secret, alaturi de aliati: unul dus de C.I.A., ce a presupus zboruri clandestine, inchisori secrete si detinuti-fantoma.

Existenta acestui conflict secret a fost dezvaluita la cinci ani de la declansarea lui…la cel mai inalt nivel. “Un numar de teroristi, lideri si cei implicati direct in operatiuni, capturati in timpul operatiunilor militare, au fost detinuti si interogati in afara Statelor Unite, in cadrul unui program separat, condus de Agentia Centrala de Informatii. Acest grup include persoane suspectate a fi arhitectii atentatelor din 11 Septembrie”, a declarat George W. Bush, presedintele Statelor Unite pe 6 septembrie 2006. Acest discurs a marcat incheierea programului secret al C.I.A. Asta dupa ce, cinci ani, lideri al-Qaeda au fost transferati dintr-o locatie secreta in alta. Si, in final, la Guantanamo.

Crofton Black de la organizatia Reprive este, probabil, cel mai de temut anchetator privat al programului CIA. Pentru ca a investigat pana in cele mai mici detalii lista de zboruri si inchisori secrete si pentru ca are si explicatia exportarii acestui program in statele aliate. “Probabil s-au gandit ca daca ii aduc pe teritoriul Statelor Unite vor beneficia de protectie legala, legea americana i-ar fi putut proteja pentru ceea ce ei le-au facut, deci au vrut sa fie cat mai departe, unde nu i-ar fi cautat cineva, sa fie tinuti acolo ca sa obtina informatii, nu dovezi legale, mai degraba informatii”, considera investigatorul Crofton Black.

Informatii ce au dus la capturarea altor suspecti de terrorism, care, la randul lor, au fost plimbati in secret, inchisi si interogati in centre secrete. O retea intinsa pe mai multe continente, unita prin linii invizibile de avioane inchiriate de C.I.A. Un puzzle imens, care se recompune acum, piesa cu piesa, unele chiar in tara noastra.

Ioan Talpes este primul demnitar din acei ani care recunoaste existenta unui parteneriat cu CIA. “Noi ne-am straduit sa avem baze americane in Romania, ceilalti aveau. Dumneavoastra spuneti ca suntem niste pioni mai mici, niste papagali daca vreti. Dar cu care se spala mereu sau se scot din foc castanele”, a declarat fostul consilier prezidential pe securitate nationala. Iar acest parteneriat a presupus si oferirea unor locatii secrete.

Care a fost amploarea implicarii tarii noastre in razboiul secret al CIA? Pentru a recompune tabloul acestei operatiuni, am strans numeroase informatii, documente si am calatorit mii de kilometri in Europa. Puse cap la cap, arata o implicare serioasa a Romaniei: inchisoare clandestina in Bucuresti, vizite ale sefilor CIA, escale fara logica ale avioanelor inchiriate de CIA, pasageri debarcati din aceste aeronave, documente falsificate, protectia serviciilor secrete. “Intotdeauna se punea problema ca este o chestiune de siguranta nationala si este actiunea SRI-ului”, povesteste un martor la zborurile secrete de pe Aeroportul Baneasa.

Zeci de documente, pana acum secrete, arata fara nici un dubiu ca Bucurestiul a fost o piesa importanta in razboiul secret al CIA. “Avem mai multe zboruri in Romania decat, sa spunem, in Lituania, din cunostintele noastre. Se pare ca a jucat un rol central in acest program intre 2003 si sfarsitul lui 2005”, a mai afirmat investigatorul Crofton Black

Singura investigatie din tara noastra, cea a Parlamentului, a ajuns la concluzia ca rolul Romaniei a fost unul minor: doar cateva escale pentru alimentare. La cinci ani de la publicarea raportului comisiei de ancheta, sefa acesteia recunoaste slabiciunile investigatiei oficiale. “Eu, ca parlamentar, nu pot sa ma duc la anumite lucruri care, sa zicem, le-as fi suspicionat ca ar adaposti sau ca ar fi putut adaposti astfel de lucruri, dar eu nu pot face anchete acolo, ca nu-mi permite legea. Subliniez, daca as fi fost procuror, as fi facut altceva”, a tinut sa precizeze Norica Nicolai.

Iar in alte tari, procurorii investigheaza activitatea secreta a C.I.A, unii cu rezultate remarcabile. Am stat de vorba cu ei in Italia si Polonia, tari implicate in operatiunea Americana, la Bucuresti insa, nicio miscare din partea magistratilor. Asta, in ciuda plangerii penale depuse de un suspect de terorism, care ar fi fost detinut si torturat in Romania. O lipsa de actiune care irita Europa si cele mai puternice organizatii care lupta pentru drepturile omului. “Ca Romania sa ramana singura in refuzul de a efectua o ancheta nu are nici un sens. Vedem ca se intampla lucruri in regiune, ca europenii inteleg ca este absolut necesar sa se supuna obligatiilor legale si speram ca Romania se se alature Europei in adevaratul sens si sa inceapa sa se gandeasca la complicitatile unor persoane in operatiunile derulate de CIA” a mentionat Julia Hall - Amnesty International.

Observatorul si Centrul Roman pentru Jurnalism de investigatie au incercat sa scoata la lumina aceste complicitati. In fiecare seara, vedeti la Observator un serial-ancheta exclusiv - Roantanamo: inchisorile C.I.A. din Romania.

Centrele de permanenta nu au pacienti, chiar daca functioneaza in regim de garda... "Copiutele", pe cale de disparitie. Elevii merg la examene cu microcasti japoneze si ochelari speciali...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x