- Clasamentul "Shanghai" (Academic Ranking of World Universities) - nu aparem, ca tara, cu nicio universitate in Top-500
- Clasamentul "Times" - Times Higher Education (The World Universty Ranking) - nu aparem, ca tara, cu nicio universitate in Top-400
- Clasamentul "QS" (QS World University Rankings) - nu suntem in Top-500, dar aparem undeva la 501+ (Universitatea din Bucuresti) si la 601+ (Universitatea Babes-Bolyai)
- Clasamentul "Taiwan" (Performance Ranking of Scientifica Papers for World Universities) - nu aparem, ca tara, cu nicio universitate in Top-500
"Este rusinos sa vezi ca la "butonul cu tari", tara ta nu apare cand este vorba despre universitatile din Europa. Sigur, cineva ar putea spune ca, tinand cont ca in lume exista (aproximativ) peste 30000 de institutii de invatamant superior, a fi intre primele 700 nu este rau. Eu spun ca este rau pentru o tara civilizata si ca acest argument este doar un mecanism defensiv care functioneaza psihologic (te ajuta sa te simti mai bine; "feeling better"), dar care nu schimba in mod necesar realitatea ("getting better")", noteaza Daniel David.
"Cand esti pe ultimele locuri in ceea ce priveste educatia, cercetarea, invatarea continua si, practic, tara ta nu se vede intre tarile civilizate, te opresti si te intrebi sincer, in calitate de responsabil (aici ma refer la sistemul politic, in general): nu vreau sau nu pot?", mai scrie profesorul.
Universitatile din Romania nu apar, de altfel, nici in Topul 500 online realizat Webometrics. Acest top ia in considerare vizibilitatea universitatilor in motoarele de cautare, lucrarile academice publicate pe site, numarul referintelor catre lucrari si calitatea acestora. Singurele universitati de la noi care apar in clasament sunt "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, pe locul 576, "Universitatea Bucuresti" pe 941, "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe 1.007 si Politenica din Bucuresti, pe 1.055.
Un studiu efectuat recent in mai multe tari ii plaseaza pe romani pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de oameni cu performante ridicate la testele de inteligenta. In urma cu patru ani, un studiu similar plasa Romania pe antepenultimul loc in ceea ce priveste coeficientul de inteligenta al popoarelor europene si pe locul 34 la nivel mondial.