Antena Căutare

Romania, pe locul 11 in topul celor mai corupte tari din Europa

Romania se regaseste pe locul 11 in topul celor mai corupte tari din Europa, cu un punctaj de 3,7, comparabil cu cel din Cuba, El Salvador, Panama, potrivit studiului anual realizat de Transparency International, citat de businessinsider.com.


Studiul se bazeaza pe surse independente de coruptie din fiecare tara, coruptia fiind definita ca „folosirea puterii incredintate in obtinerea de beneficii personale".

Fiecare tara a fost punctata de la 1 la 10. Cu cat scorul este mai mare cu atat coruptia este mai mica. La nivel global Danemarca a fost desemnata ca fiind cea mai putin corupta tara, alaturi de Singapore si Noua Zeelanda.

La polul opus se afla Somalia, cu un punctaj de 1,1, fiind desemnata cea mai corupta tara la nivel global.

Top 10 cele mai corupte tari din Europa

1. Rusia
Cu un punctaj de 2,1 din 10, Rusia a fost desemnata de Transparency International ca fiind cea mai corupta tara din Europa, nivel comparabil cu Papua Noua Guinee, Tadjikistan si Kenya. La nivel global se situeaza pe locul 154.

2. Ucraina
Pe locul secund se regaseste Ucraina, cu un scor de 2,4. nivel de coruptie comparabil cu cel din Togo, Zimbabwe, Sierra Leone. La nivel global se afla pe locul 134.

3. Belarus
Cu un scor de 2,5, Belarus ocupa locul trei in topul celor mai corupte tari europene. Potrivit organizatiei, nivelul de coruptie este similar cu cel din Ecuador, Lebanon, Syria. La nivel global Belarus este clasata pe locul 127.

4. Kosovo
Nu este o surpriza ca si Kosovo este inclusa in clasament cu un punctaj de 2,8, comparabil cu cel din Indonezia, Insulele Solomon, Bolivia. La nivel global este pe locul 110.

5. Moldova
Tara vecina, Moldova se situeaza pe locul 5 cu un punctaj de 2,9. Nivelul coruptiei este similar cu cel din Argentina, Kazakhstan, Senegal. La nivel global se situeaza pe locul 105.

6. Bosnia-Hertegovina
Cu un punctaj de 3,2, Bosnia-Hertegovina ocupa locul sase in topul celor mai corupte tari, nivel similar cu cel din Liberia, Djibouti, Gambia. La nivel global este clasata pe locul 91.

7. Albania
Cu un nivel de coruptie apropiat cu cel din Maroc, India si Jamaica, Albania este pe locul sapte in clasamentul celor mai corupte tari europene, cu un punctaj de 3,3. La nivel global se situeaza pe locul 87.

8. Serbia
Situata pe locul opt, Serbia a obtinut un punctaj de 3,5 din 10. Potrivit organizatiei, nivelelul de coruptie este similar cu cel din Thailanda, Malawi si Peru. La nivel global este pe locul 78.

9. Grecia
La egalitate cu Serbia, Grecia este una dintre cele mai corupte tari din Europa, cu un scor de 3,5. Nivelul de coruptie din Grecia este comparabil cu cel din China, Lesotho si Colombia. La nivel global se situeaza pe locul 78, ca si Serbia.

10. Bulgaria
Tara vecina, Bulgaria s-a dovedit a fi mai corupta ca Romania, dar nu cu mult. Cu un scor de 3,6 fata de 3,7 al Romaniei, Bulgaria este pe locul 10 in topul celor mai corupte tari europene. Nivelul de coruptie din Bulgaria este similar cu cel din El Salvador, Trinidad-Tobago si Vanuatu. La nivel global se situeaza pe locul 73.

sursa: Fin.com

IMAGINI SOCANTE! Bacau: O masina a accidentat opt persoane aflate pe trotuar... "Occupy Bucharest!", protest "american" in Capitala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x