Antena Căutare

Românii care locuiesc la curte riscă amenzi uluitoare dacă nu iau în seamă o anumită prevedere legală. Ce nu au voie să facă

Românii care locuiesc la curte riscă să fie amendați cu până la 20.000 de lei dacă nu se conformează prevederilor legale.

Românii riscă amenzi uriașe dacă nu se supun legii | Shutterstock

După ce au fost luați în vizor românii care locuiesc la bloc și nu au repartitoare individuale, dar și cei care locuiesc la alte adrese decât cele înscrise în cartea de identitate, acum sunt vizați românii care locuiesc la curte.

Aceștia riscă amenzi uriașe dacă nu se conformează legii. De obicei toamna românii fac o greșeală care le-ar putea aduce amnezi usturătoare.

Citește și: Mirela Vaida, mesaj acid pentru Primăria Capitalei după ce a primit amendă pentru parcare: „Amendează angajații că vin la muncă”

Cei vizați locuiesc la casă și, în pregătirile pentru sezonul rece, uită sau aleg să ignore o regulă destul de clară. Această neglijență sau încălcare a legii aduce consecințe usturătoare.

Articolul continuă după reclamă

Ce nu au voie să facă românii care locuiesc la curte

Cei care locuiesc la curte, mai ales toamna, ard deșeuri compostabile pe proprietatea lor. Având în vedere Legea Compostului, intrată în vigoare pe 20 februarie 2021, arderea frunzelor, a resturilor de la toaletarea copacilor și pomilor din gospodărie, a resturilor vegetale sau chiar și gunoiul de la grajduri ori a deșeurilor compostabile, este interzisă.

Citește și: Ai un astfel de termometru cu mercur acasă? Ce sancțiune aspră riști să primești pentru încălcarea legii

În cazul persoanelor fizice, amenda este între 400 și 800 de lei. Iar în cazul persoanelor juridice, suma este între 10.000 și 20.000 de lei. Amenzile sunt date de comisarii Gărzii de Mediu.

„Garda Națională de Mediu, prin comisariatele județene de mediu - controlează activitatea producătorilor de compost/ digestat și ia măsuri de sancționare pentru nerespectarea dispozițiilor prezentei legi”, se precizează în Legislație.

Deși mulți oameni susțin că este proprietatea lor și astfel au dreptul de a face orice doresc, legea îi contrazice în acest caz. Conform Legislației, „Ministerul Sănătății:

(i) stabilește și avizează limitele maxime admise pentru indicatorii de caracterizare a calității compostului/digestatului privind agenții patogeni care vor fi stabilite prin Normele tehnice;

(ii) monitorizează impactul asupra sănătății populației determinat de utilizarea produselor fertilizante din compost;

(iii) colaborează cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea elaborării Normelor tehnice.”

Citește și: Cum procedezi dacă iei amendă auto în străinătate. În cât timp trebuie plătită și unde

Iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale „verifică modul de utilizare a fertilizanților obținuți din compost/digestat necesar pentru fertilizarea sau ameliorarea solurilor în agricultură.”

În timp ce „Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației:

(i) participă la elaborarea Planurilor de gestionare a deșeurilor nepericuloase prin compostare și digestie anaerobă și asigură condițiile de ducere la îndeplinire a acestora;

(ii) sprijină autoritățile administrației publice locale în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce le revin pentru aplicarea prevederilor prezentei legi și a altor prevederi legale referitoare la deșeurile compostabile sau care pot fi supuse digestiei anaerobe.”

Ce pot face românii pentru a scăpa de deșeuri

Conform legii, „este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/ digestiei anaerobe.

Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”.

Citește și: O femeie s-a filmat mâncând șorici și a fost condamnată la închisoare. Care a fost motivul sentinței uluitoare

Astfel că, în săptămânile care urmează, românii sunt obligați să se supună legii și să colecteze separat deșeurile, conform prevederilor legale. Asta dacă nu vor să se aleagă cu o amendă costisitoare.

Vine iarna! Pregătirea autoturismului din timp este esențială. Ce este de făcut și ce nu trebuie să scapi din vedere... Focul lui Sumedru. Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea dintre 25 spre 26 octombrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x