Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au reguli stricte de circulație, iar dacă limita de viteză este depășită, autoritățile nu iartă și ai șansa să te trezești cu o amendă generoasă. Iată cum trebuie să procedezi în acest caz!
Ce să faci dacă primești amendă auto în străinătate
Dacă ai primit o amendă de circulație în străinătate, mai precis în țările din UE, trebuie să o plătești în maxim 15 zile, asta în cazul în care vrei să achiți doar jumătate din ea. Dacă vei amâna plata, există șansa să se adauge anumite taxe suplimentare, potrivit Cancan. Amenda nu poate fi plătită pe loc, căci este considerată mită.
În cazul amenzilor auto primite în afara Uniunii Europene, plata se va face pe loc, dar și ulterior. De exemplu, în Turcia, amenda poate fi plătită doar prin serviciul public bancar.
Însă, ține minte! Dacă ai fost amendat într-o țară care nu este membră UE, nu vei putea părăsi acea țară până când nu achiți amenda, potrivit sursei citate mai sus.
Unde poți plăti amenda primită în străinătate
Amenda din străinătate poate fi plătită prin poștă, la bancă, online, prin Sistemul Electronic Național de Plată Online a Taxelor și Impozitelor, prin utilizarea cardului bancar, potrivit Cancan.
Există două modalități online pentru a plăti amenzile: pe platforma ghișeul.ro și prin internet banking.
În cazul în care achiți amenda pe ghișeul.ro, trebuie să îți creezi un cont de utilizator pe baza datelor personale și să introduci datele de pe un card bancar emis de o bancă din România.
Dacă alegi să faci plata prin intermediul unui serviciu de internet banking, trebuie să depui suma de bani în contul special dedicat amenzilor contravenționale în funcție de domiciliul solicitantului.
Care e valoarea medie a amenzii:
- depășirea limitei de viteză: amendă între 80 și 200 euro,
- încălcarea obligației de a purta centura de siguranță: amendă între 30 și 200 euro,
- conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante: între 135-500 euro,
- folosirea telefonului mobil la volan: amendă între 60 și 200 euro,
- Printre alte contravenții sancționate de legislația auto din străinătate, mai poți să fii amendat și pentru:
- încălcarea obligației de a folosi dispozitive de siguranță pentru copii,
- utilizarea unei benzi interzise,
- circulația cu farurile stinse pe drum european, potrivit Cancan.
Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă. În ce situații poți ajunge să faci închisoare
Cum se afișa Vlad Pascu pe internet, înainte de tragedie. Cu pungi de pastile și cuțite, tânărul a filmat când își ameni... Ce este oxicodona, substanța consumată de Vlad Pascu, autorul accidentului din 2 Mai. ”Drogul” legal poate fi obținut di...