Antena Căutare

Romanii si-au luat in 2009 aproape 95.000 de ani de concediu medical

Fie ca lucreaza in mediul privat, fie la stat, romanii sufera de boala statului acasa. Cel putin asa reiese din statistica CNAS. Doar anul trecut suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale platita de FNUASS pentru „suferinta“ angajatilor a depasit 230 de milioane de euro. Bani platiti, de altfel, pentru aproximativ 25 de milioane de zile de concediu medical, adica aproape 69.000 de ani calendaristici sau 94.917 ani in zile lucratoare, fara a mai lua in calcul „liberele“ Sarbatorilor legale.

Daca Romania are in prezent aproximativ 4,5 milioane de contribuabili la bugetul asigurarilor de sanatate, 1,5 milioane dintre acestia provin din sectorul bugetar (85%). Cele mai frecvente afectiuni invocate au fost virozele, colicile renale sau biliare sau ulcerul duodenal pentru care au solicitat nu mai putin de 20.976.718 zile de concediu, adica peste 57.470 de ani de „tratament" la domiciliu.

Doua concedii medicale la fiecare angajat de la stat

Doar anul trecut, suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale platita de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru concediile medicale (3,4 milioane la numar) a fost de peste 784 mil. lei, aproape 200 mil. euro.

Pentru totalul concediilor medicale din 2009 (patru milioane) statul a platit peste 923 de milioane de lei, peste 230 mil. euro. Matematic, daca raportam numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut la numarul personalului angajat in sectorul bugetar reiese ca un salariat a beneficiat de cel putin doua concedii medicale.

In realitate insa, pe acest palier al angajatilor la stat exista o meteahna tipic mioritica de a-si completa numarul de zile libere, chiar daca salarial accepta o reducere de 25%.

Articolul continuă după reclamă

Sunt foarte multi bugetari care, intr-o relatie tacita cu medicii, si-au facut un obicei din concediul medical si anual se imbolnavesc foarte des, figurand in scriptele noastre chiar si cu peste 10 certificate medicale", a declarat pentru „Financiarul" presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta.

Potrivit acestuia, cele mai frecvente diagnostice care apar ca si motivatie in acordarea concediilor medicale sunt virozele, colicile renale sau biliare, dar si ulcerul duodenal. „Sunt inregistrate si perioade mari de concediu medical, potrivit legii maximum de 180 de zile, in special atunci cand persoana in cauza, pacientul inchipuit, urmeaza sa fie schimbata dintr-o functie importanta", spune Lucian Duta.

De altfel, el a tinut sa precizeze ca „multe dintre concediile medicale sunt false, iar in spatele lor se ascund diverse interese".

Statistica CNAS arata totodata ca 85% dintre concediatii medicali fac parte din sectorul public, in timp ce doar 15% provin din mediul privat.
„La stat toata lumea isi permite orice, oricand si oricum, fara sa se tina cont de costurile, practic, prejudiciile aduse aceluiasi stat, in timp ce in mediul privat regulile sunt foarte stricte, iar angajatorul are propriile parghii de analiza in ceea ce priveste structura resurselor umane din propria companie", a adaugat presedintele CNAS.

Tot articolul, in Financiarul

Canicula face prima victima: un pensionar din Alba Iulia a murit de caldura... COD galben de CANICULA: 38 de grade Celsius, in zonele de campie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x