Căutare Live

Să nu faci ASTA astăzi, de Izvorul Tămăduirii! Este un adevărat păcat!

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziția și rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Maicii Domnului Sfânta Fecioară Maria.  Creştinii ortodocşi trebuie să ţină seama de câteva obiceiuri şi tradiţii pentru a avea noroc tot anul:

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziția și rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Maicii Domnului Sfânta Fecioară Maria. Creştinii ortodocşi trebuie să ţină seama de câteva obiceiuri şi tradiţii pentru a avea noroc tot anul:

Tradiţii şi obiceiuri

De Izvorul Tămăduirii, se sfinţesc apele. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul "Mântuieşte, Doamne, poporul Tău", scrie agroinfo.ro. Este păcat ca de Izvorul Tămăduirii să se spele rufe, să se mănânce de dulce.

În această zi, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.

În unele zone etnografice, ceremonia se repetă anual, la aceeaşi dată, până la intrarea în joc a fetelor însurăţite şi băieţilor înfârtăţiţi. Persoanele legate, veri, văruţe, surate, fraţi de cruce etc., se întâlneau anual sau, după căsătorie, la Rusalii. După încheierea solemnă a legământului, copiii şi apoi oamenii maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate, verişoara şi se comportau unul faţă de altul ca adevăraţi fraţi şi surori: se sfătuiau în cele mai intime şi grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc până la sacrificiul suprem.

O sărbătoare de secole

Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474) un izvor cu apă vindecătoare. Împăratul Leon, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care își căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului și pentru a-i unge ochii lipsiți de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul și-a astâmpărat nu numai setea, dar și-a recăpătat și vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulți bolnavi de-a lungul timpului.

Credincioșii care merg la Istanbul se pot închina la Biserica ''Izvorul Tămăduirii'', care datează din secolul al XIX-lea. La subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, construit de împăratul Leon al Bizanțului, unde există și astăzi izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

Sursă: Agerpres, Doxologia.ro

Cel mai mare sector din Bucureşti îşi blindează unităţile de învăţământ cu camere de supravegere... Atenţie mare! Amenzi de MII DE LEI pentru români...
Parteneri
Dulceață de smochine întregi, aromată și rafinată
Catine.ro
Ultimele știri
x