Unul din cazurile disperate care ajung pe mana medicului Teofil Lung de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala din Cluj este cel al unei femei care prezinta o tumora care a s-a extins peste globul ocular, maxilar si fosa nazala. O femeie care vrea sa traiasca, desi are 70 de ani si o tumora care i-a furat chipul.
“Un astfel de caz nu-l opereaza nimeni in lume”, spune medicul. Pentru ca in urma operatiei, femeia va ramane oarba si fara mare parte din fata. Iar protezele de care ar avea nevoie nu se gasesc in Romania. Iar in strainatate sunt prea scumpe pentru buzunarul unui om sarac.
“Cand omul este in fata mortii va spune ‘Va rog sa ma mai ajutati sa traiesc!’. Dorinta aceasta de a-l ajuta pe aproapele nostru ne impinge pe noi sa facem aceste lucruri aproape imposibile”, spune medicul Teofil Lung.
Pentru femeia din Viseu, Maramures, copiii au decis ca e mai bine sa o duca acasa. Sa moara. O decizie in fata careia un medic nu mai poate face nimic pentru a-si salva pacientul. Cazurile disperate sunt operate numai la insistentele pacientului.
Pentru o alta femeie din Bucuresti, cu tumora pe creier, salvarea a venit tot la Cluj. Din mainile aceluiasi medic. Dupa o interventie fara rezultat la Brasov si luni intregi de chimioterapie in spitale din Capitala.
In cei 40 de ani de cariera medicala, Teofil Lung a facut lucruri imposibile. A operat cu mainile goale, intr-un spital sarac, si a salvat vieti. 3000 de operatii si tot atatea destine in varful unui bisturiu.
“N-am nimic. In afara de vointa si de instrumentar minim. Cu instrumentar putin si cu ajutoare putine, incerc sa suplinesc toate aceste lipsuri”, spune el, manat de un principiu care-l calauzeste din prima zi in care a imbracat halatul alb – “Trebuie sa incerc sa-mi ajut aproapele, ca de asta vine la mine”. Asa ca a ramas in Romania sa salveze vieti. Iar astazi a facut-o din nou.