Specialistul in monumente istorice din cadrul Directiei pentru Patrimoniu Cultural Olt, Gheorghe Iorga, a declarat, astazi, ca biserica de lemn din satul Cornatelu (comuna Poboru) datand din 1812 si biserica de lemn din satul Gojgarei (comuna Topana) ctitorita in 1818, precum si alte cinci biserici monument istorice din judet se afla in stare de colaps.
Celelalte biserici aflate in stare avansata de degradare sunt Biserica "Sf. Voievozi" din Hotarani (comuna Farcasele), biserica din Seaca (comuna Poboru), biserica din (Chilia) comuna Fagetelu (foto), biserica din comuna Samburesti si biserica din satul Schitul-Deleni, comuna Teslui.
Directia pentru Patrimoniul Cultural Olt si Episcopia Slatinei si Romanatilor au elaborat documentatii pentru restaurarea acestor biserici monument istoric, dar lucrarile vor incepe numai in masura in care se vor primi fonduri de la ministerul de resort, informeaza Agerpres.
in judetul Olt sunt 12 biserici de lemn aflate in categoria monumentelor istorice, majoritatea situate in sate din nordul judetului Olt si autoritatile judetene lucreaza la elaborarea unui proiect pentru dezvoltarea unui circuit turistic in nordul judetului care sa cuprinda bisericile de lemn din comunele Poboru, Cungrea, Leleasca, Oporelu si Spineni.
Anul acesta a fost restaurata o biserica de lemn, cea din comuna Leleasca, datand din secolul XVIII, care a fost propusa pentru a intra in patrimoniul european sau UNESCO.
sursa: jurnalul.ro
In Calendarul ortodox pe 2011 saptamana incepe cu ziua de duminica... Metrorex va introduce abonamentul saptamanal cu numar nelimitat de calatorii...