Antena Căutare

Sărbătoare mare pentru credincioşi: Izvorul Tămăduirii - ziua în care se sfinţesc apele! Ce trebuie să faci

Vineri, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, această sărbătoare fiind închinată Maicii Domnului. Credincioşii vin la biserică pentru a lua apă sfinţită care poate fi băută tot anul, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

Galerie
| www.bzb.ro

Vineri, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, această sărbătoare fiind închinată Maicii Domnului. Credincioşii vin la biserică pentru a lua apă sfinţită care poate fi băută tot anul, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

Această zi specială nu are dată fixă, ci este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea ce urmează după Paşte.

Sărbătoarea se referă la vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul "Izvorul Tămăduirii", informează mediafax.ro.

Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

Articolul continuă după reclamă

După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi, în timp ce se cântă troparul: "Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieste, şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău". Astfel, s-a reţinut în popor ca scopul urmărit prin aghiasmă este de a alunga "arătarea urâta şi rea", adică duhul cel rău.

Aghiasma Mică poate fi băută tot anul, pe nemâncate, spre deosebire de Aghiasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută numai timp de opt zile. Tot Aghiasma Mică se numeşte şi apa sfinţită la sfeştania casei.

În România există mai multe izvoare considerate ale tămăduirii la care mii de creştini vin să se împărtăşească din binefacerile apei sfinţite. Printre ele, izvorul de la Mănăstirea Dervent, Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ sau Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă din judeţul Argeş.

Din bătrâni se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea aghiasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca. De asemenea, în trecut, se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Sursa: mediafax.ro

Clipe dificile pentru capricorni: Au o discuție aprinsă în familie! Horoscopul zilei, adus de Camelia Pătrășcanu... Vremea o ia razna: Lucrurile se schimbă radical în acest weekend, în toată ţara! Ce veşti ne dau meteorologii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x